Protest podrške Srbima sa Kosova, kritikovana Vučićeva politika

Protest podrške Srbima sa Kosova, kritikovana Vučićeva politika

Ispred Crkve Svetog Marka u centru Beograda održan je skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije, nakon čega je počela protestna šetnja koja je završena ispred Predsedništva Srbije.

Osim predstavnika Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, skupu su se pridružili predstavnici Dveri i Zavetnika, a tu su i pojedini poslanici koji su poreklom sa Kosova.

Učesnici Vidovdanskog protesta, ispred crkve Svetog Marka u Beogradu optužili su predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vodi „izdajničku politiku“ po pitanju Kosova i Metohije.

Pročitana su imena na Kosovu uhapšenih Srba i zatraženo njihovo puštanje, dok je vlast u Beogradu kritikovana zbog saradanje s NATO a za ambasadora SAD rečeno da je „pravi predsednik Srbije“.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je okupljenima poručio da im ne treba Vidovdan da vide kuda Srbiju vodi ova vlast. Ukazao je na to da su dogovoru koji su postignuti o Kosovu u Briselu štetni, i rekao je da je Srbija preuzela sve protivustavne obaveze preuzete u Briselskom dijalogu, dok druga strana nije ispunija ni tu jednu koju je trebala.

Na skupu su govorili Stefan Đorđević, lingvistkinja Rada Stijović, profesorka Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Mitra Reljić, Ratko Mitrović sa Šumarskog fakulteta u Beogradu i Časlav Koprivica, profesor Univerziteta u Beogradu i Slobodan Samardžić iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohiije.

Protest se organizuje pod sloganom „Dosta s terorom nad Srbima na Kosmetu!“ a okupljeni, uz državne zastave nose i trasparente i parole „Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu“, „Zvečan je večan“, „Vanredni izbori na svim nivoima“ , „Moli se Bogu i drži se Rusije“ druge.

Na stepenicama crkve postavljen je veliki tranparent „Stop teroru nad Srbima na Koismetu“, jedan od učesnika skupa podneo je veliku zastavu Ravnogorskog pokreta a drugi veliki drveni krst.