Plastika koja se koristi za pakovanje hrane za bebe oslobađa veliki broj mikročestica kada se greje u mikrotalasnoj pećnici

Plastika koja se koristi za pakovanje hrane za bebe oslobađa veliki broj mikročestica kada se greje u mikrotalasnoj pećnici

Tim naučnika za hranu, inženjera i stručnjaka za životnu sredinu na Univerzitetu Nebraska-Lincoln otkrio je da se veliki broj mikroplastičnih čestica oslobađa iz plastičnih vrećica za bebe kada se zagreju u mikrotalasnoj pećnici. Studija je objavljena u časopisu Environmental Science & Technology.

Tokom proteklih nekoliko godina, naučnici širom sveta su otkrili da se plastika raspada na sitne čestice koje zagađuju životnu sredinu. Mikroplastika je pronađena u biljkama i u telima životinja i ljudi. U ovom novom naporu, istraživači su primetili da je mnoga hrana za bebe sada upakovana u male plastične kesice koje se mogu pogodno zagrejati u mikrotalasnoj pećnici. Neke se čak prodaju kao organske, što implicira da su zdravije od druge hrane. Članovi tima su istraživali šta se dešava sa plastikom kada se zagreje u mikrotalasnoj pećnici. Kupili su proizvode za hranu za bebe u mikrotalasnoj pećnici i doneli ih u svoju laboratoriju na testiranje.

Da bi se osiguralo testiranje plastike, a ne hrane unutra, tim je uklonio hranu i oprao kontejnere. Zatim su neke od njih napunili nanočistom dejonizovanom vodom da bi simulirali vodenu hranu, a druge sa 3% ACS sirćetnom kiselinom da bi simulirali kiselu hranu. Zagrevali su posude u mikrotalasnoj pećnici različito vreme, a zatim ih uklonili i testirali da vide koliko je čestica plastike ušlo u simuliranu hranu. Tim je takođe testirao da vidi koliko je plastike oslobođeno pre zagrevanja kada su proizvodi držani u frižideru duže vreme.

Otkrili su da se količine mikroplastike drastično razlikuju, ali svi uzorci sadrže velike količine plastike. Jedan kontejner, na primer, koji je simulirao hranu u frižideru šest meseci, oslobodio je približno 580.000 bitova mikroplastike, veličine od 1 do 14 mikrometara. Isti kontejner je potom pustio još 4 miliona čestica kada je zagrejan u mikrotalasnoj pećnici.