Šreder ne žali zbog svoje politike prema Rusiji

Šreder ne žali zbog svoje politike prema Rusiji

Gerhard Šreder, bivši kancelar Nemačke iz Socijaldemokratske partije, ne veruje da je njegova politika prema Rusiji bila pogrešna.

Dokumentarac RTL-a sa bivšim kancelarom fokusira se na istoriju lista Bild i njegovog bivšeg glavnog urednika Kaija Dikmana. Od Šredera se traži da prokomentariše izveštaj o sebi.

„Zato što sam verovao i verujem da je ono što sam politički uradio u vezi sa Rusijom bilo ispravno, i još uvek verujem da je bilo ispravno, utiče na mene, ali me zapravo ne boli. To je moj život i to je ono što živim. I niko mi ne može reći kako da to živim“, rekao je on.

Šreder je rekao i da je daleko od toga da se odrekne ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Kritikujte šta sam uradio ili ne radim. Ali nemojte očekivati da odustanem od nečega ili nekoga. Previše ljudi odustaje od nečega u ovom trenutku“, rekao je političar. RTL je pojasnio da je intervju snimljen 20. aprila.

Kao što znate, Šreder je bio kancelar od 1998. do 2005. i lider SPD-a od 1999. do 2004. godine. Nakon što je smenjen sa mesta šefa vlade, dugi niz godina je radio u ruskim energetskim kompanijama i još uvek se smatra Putinovim prijateljem.

Šreder se sastao sa Putinom u Moskvi nekoliko nedelja nakon što je počeo rat, a zatim ponovo u julu 2022. Posle svakog sastanka, on je uveravao da je Moskva izgleda zainteresovana za okončanje rata.

Ranije je postalo poznato da bivši kancelar nije pozvan na konferenciju svoje matične stranke, koja će biti održana 8-10. decembra u Berlinu. Takođe, Šreder nije pozvan na proslavu 160. godišnjice SPD-a, posebno zbog posete ruskoj ambasadi na proslavu 9. maja.