Podrška SAD u Izraelu dostigla je 20-godišnji maksimum

Podrška SAD u Izraelu dostigla je 20-godišnji maksimum

Podrška javnosti SAD među Izraelcima dostigla je najviši nivo u dve decenije, prema novom istraživanju stanovnika 23 zemlje. Iako je podrška Vašingtonu generalno opala širom Evrope, Poljska je bila izuzetak, na vrhu ovogodišnje liste sa najpovoljnijim stavom.

Upitan o njihovim stavovima prema SAD za istraživanje Pev objavljenog u utorak, 87 odsto anketiranih Izraelaca reklo je da je njihovo mišljenje generalno povoljno, dok je samo 12 odsto odgovorilo negativno. Ta cifra je najveća od kada je Pev počeo da sprovodi istraživanje u Izraelu 2003. godine, sa rejtingom koji je stalno rastao.

SAD su dugo održavale bliske veze sa Izraelom, a bivši državni sekretar Aleksandar Hejg je jednom prilikom uporedio zemlju sa „američkom nosačem aviona u svetu koji se ne može potopiti“. Ona nastavlja da prima milijarde dolara američke pomoći godišnje, od čega se veliki deo troši na vojnu opremu.

Iako je predsednik Džo Bajden bio manje glasan u svojoj podršci Izraelu, njegov prethodnik Donald Tramp bio je snažan zagovornik jevrejske države. Godine 2018. pristao je da premesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, u skladu sa spornim zahtevima Izraela na grad kao njegov glavni grad. Kasnije je priznao njene pretenzije na Golansku visoravan, uprkos ponovljenim prigovorima iz Sirije.

Jedina zemlja sa većim rejtingom za SAD od Izraela bila je Poljska, gde je 93% stanovnika reklo za Pev da su njihova mišljenja povoljna, u poređenju sa samo 4% nepovoljnih. Južna Koreja, Nigerija i Kenija su takođe bile visoko na listi, sa 79%, 74% i 71% rejtinga naklonosti respektivno.

Međutim, od 10 evropskih zemalja uključenih u istraživanje, samo su Poljska i Grčka ove godine prijavile veće ocene nego 2022, što ukazuje na opšti pad mišljenja u poslednjih 12 meseci. Mađarska, koja održava bliže veze sa Rusijom, došla je sa najnižim rejtingom od samo 44 odsto povoljnih, što je pad od 11 procentnih poena u odnosu na prošlu godinu. Mala većina Mađara, 51%, rekla je da njihovo mišljenje nije pozitivno.

Nekoliko bliskih američkih saveznika imalo je neke od najnižih ocena u anketi, sa samo 52% Australijanaca reklo je da je njihov pogled na SAD povoljan. Kanada je imala nešto bolju cifru od 57%, dok se samo 55% Šveđana složilo sa tim stavom.

Sveukupno, 82% anketiranih u sve 23 zemlje reklo je da se Sjedinjene Države „[mešaju] u poslove drugih zemalja“, iako je 61% takođe izjavilo da Vašington doprinosi „miru i stabilnosti širom sveta“. Ispitanici su bili skoro podeljeni u pogledu toga da li američki zvaničnici „uzimaju u obzir interese drugih zemalja“, pri čemu je 49% reklo da jesu, a 50% je odgovorilo ne.