Naučnici opisuju prve poznate fosile kičmenjaka iz jure pronađene u Teksasu

Naučnici opisuju prve poznate fosile kičmenjaka iz jure pronađene u Teksasu

Tim predvođen naučnicima sa Univerziteta Teksas u Ostinu popunio je veliku prazninu u fosilnom zapisu države – opisujući prve poznate fosile kičmenjaka iz jure u Teksasu.

Fragmenti istrošenih kostiju potiču od udova i kičme plesiosaurusa, izumrlog morskog gmizavaca koji je preplivao plitko more koje je pokrivalo sadašnji severoistočni Meksiko i daleki zapadni Teksas pre oko 150 miliona godina.

Kosti su otkrivene u planinama Malone u zapadnom Teksasu tokom dve misije lova na fosile koje je vodio Stiv Mej, naučni saradnik u Muzeju istorije Zemlje Džekson škole geonauka UT Austin.

Pre otkrića, jedini fosili iz jure koji su sakupljeni i opisani iz izdanaka u Teksasu bili su od morskih beskičmenjaka, kao što su amoniti i puževi. Mej je rekla da novi nalazi fosila služe kao čvrst dokaz da su kosti iz jure ovde.

„Ljudi, tamo ima kičmenjaka iz jure“, rekla je Mej. „Pronašli smo neke od njih, ali ima još toga da se otkrije što nam može ispričati priču o tome kakav je bio ovaj deo Teksasa tokom jure.

Rad koji opisuje kosti i druge fosile objavljen je u Rocki Mountain Geologi 23. juna.

Jura je bila kultna praistorijska era kada su džinovski dinosaurusi hodali Zemljom. Jedini razlog zašto mi ljudi znamo za njih, i druge živote iz jure, je fosili koje su ostavili za sobom.

Ali da biste pronašli fosile iz jure, potrebne su vam stene stare iz jure. Zbog geološke istorije Teksasa, država jedva da ima izdanke iz ovog vremena u istoriji Zemlje. 13 kvadratnih milja stena starih iz jure u planinama Malone čine većinu tih stena u državi.

Tokom 2015., dok je istrazivao knjigu, Mej je saznao da u fosilnom zapisu Teksasa nema kostiju iz jure i odlučio je da ode na planine Maloun da istraži.

„Prosto ne želite da verujete da u Teksasu nema kostiju iz jure“, rekla je Mej. „Plus, postojao je primamljiv trag.“

Trag je bio pominjanje velikih fragmenata kostiju u radu iz 1938. o geologiji planine Malone od strane Kloda Albritona, koji je kasnije postao profesor geologije na Južnom metodističkom univerzitetu (SMU). Bio je to dovoljan trag da Mej i njegove saradnike odvedu u zapadni Teksas da se sami uvere. Našli su velike fragmente kostiju. Fosili plesiosaurusa su erodirani i razbijeni. Ali to je početak koji bi mogao da dovede do više nauke, rekao je koautor Luis Džejkobs, profesor emeritus na SMU.

„Geolozi će otići tamo da traže još kostiju“, rekao je Džejkobs. „Oni će ih pronaći, i oni će tražiti druge stvari koje ih zanimaju na svoje posebne načine.“

Danas se planine Malone uzdižu iznad suvog pustinjskog pejzaža. Tokom jure, sedimenti su se taložili neposredno ispod nivoa mora, verovatno unutar milja od obale.