Novi teranostički agens cilja na više tipova raka

Novi teranostički agens cilja na više tipova raka

Pokazalo se da novootkriveni agens na bazi radionuklida (CB-2PA-NT) ima visoku apsorpciju tumora, trajno zadržavanje tumora i visok kontrast u pretkliničkim modelima, što ga čini glavnim kandidatom za novi teranostički pristup. Ciljajući neurotenzinske receptore (NTSR) koji su prisutni u različitim vrstama raka, CB-2PA-NT ima potencijal da značajno proširi obim precizne medicine. Ovo istraživanje je predstavljeno na godišnjem sastanku Društva za nuklearnu medicinu i molekularnu sliku 2023.

NTSR su prekomerno izraženi u različitim vrstama karcinoma, uključujući karcinom pluća, debelog creva, dojke, pankreasa i prostate. Nedavno je učinjeno nekoliko pokušaja da se sintetišu agensi obeleženi radiometalima koji ciljaju na receptor NTSR1. Međutim, većina tih pokušaja je pokazala samo umereno uzimanje i zadržavanje tumora.

„Na osnovu prethodnih istraživanja i iskustva, moje kolege i ja smo otkrili da umreženi poliaminski deo može u velikoj meri poboljšati uzimanje tumora i održati visok kontrast“, ​​rekao je Ksinrui Ma, MPH, doktorant na Univerzitetu Severne Karoline u Chapel Hillu, Severna Karolina. „U ovoj studiji smo testirali niz NTSR1 antagonista da vidimo koji je bio najkorisniji za aplikacije za snimanje i terapiju.“

Sintetizovana je serija antagonista NTSR1 sa promenljivom dužinom propilaminskog linkera i različitim helatorima (CB, NOTA i DOTA) i izvedene su reakcije radioobeležavanja. Vestern blot je korišćen za određivanje ekspresije NTSR u ćelijskim linijama humanog raka pluća (H1299). Takođe je procenjena stabilnost antagonista in vitro i in vivo i afinitet vezivanja za ćelije raka pluća. Konačno, PET/CT snimanje malih životinja je korišćeno za procenu svojstava biodistribucije agenasa.

Vestern blot je potvrdio da NTSR1 ima visoku ekspresiju u ćelijama H1299. Antagonist CB-2PA-NT pokazao je dobar afinitet vezivanja za ćelije H1299, a snimanje malih sisara potvrdilo je njegovo istaknuto uzimanje tumora, visok kontrast tumora prema pozadini i dugo zadržavanje tumora. Nakon poređenja sa drugim antagonistima NTSR1, CB-2PA-NT je identifikovan kao vodeći agens za dalju procenu.

„Uspeh ovog teranostičkog pristupa ima potencijal da obezbedi preciznu metodu zasnovanu na imidžingu za efikasno otkrivanje ekspresije NTSR1 u više vrsta raka za dijagnozu, skrining pacijenata i praćenje lečenja, kao i sredstvo za terapiju zasnovano na radionuklidima. će na kraju dovesti do personalizovanije medicine za pacijente sa rakom“, napomenuo je Ma.

Da bi dalje istražili terapeutski potencijal ovog agensa za upravljanje pacijentima, istraživači Univerziteta Severne Karoline su sarađivali sa Univerzitetom u Viskonsinu, a očekuje se da će prvo snimanje ljudi sa CB-2PA-NT početi u bliskoj budućnosti nakon regulatornog odobrenja.