Tajvan kaže da je uočio dva ruska ratna broda kod svoje istočne obale

Tajvan kaže da je uočio dva ruska ratna broda kod svoje istočne obale

Tajvan je u utorak uočio dva ruska ratna broda kod svoje istočne obale i poslao sopstvene letelice i brodove na stražu, saopštilo je ostrvsko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

U saopštenju kasno u utorak, ministarstvo je saopštilo da su dve fregate otplovile u severnom pravcu od istočne obale Tajvana, a zatim su „otišle iz naše zone reagovanja“ u jugoistočnom pravcu od lučkog grada Suao, gde se nalazi velika tajvanska mornarica baza.

Tajvanska vojska poslala je avione i brodove da čuvaju stražu i aktivirala obalske raketne sisteme, dodaje se, ne navodeći dalje detalje.

Ruska novinska agencija Interfaks javila je u utorak da je odred brodova ruske Tihookeanske flote ušao u južne delove Filipinskog mora radi obavljanja zadataka u okviru dalekog morskog prolaza.

Tajvan se pridružio Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u donošenju širokih sankcija Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu.

Tajvan kojim se demokratski upravlja, koji Kina posmatra kao sopstvenu teritoriju, tokom protekle tri godine redovno je izveštavao o brodovima kineske mornarice i vazduhoplovstvu koji operišu oko ostrva, dok Peking nastoji da pritisne svoje teritorijalne pretenzije.