Južna Afrika: Pobuna u Rusiji neće poremetiti afričke napore da okončaju rat u Ukrajini

Južna Afrika: Pobuna u Rusiji neće poremetiti afričke napore da okončaju rat u Ukrajini

Prekinuta pobuna u Rusiji neće uticati na napore afričkih lidera da traže okončanje rata u Ukrajini, izjavio je u utorak ministarkom spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor nakon razgovora sa svojim nemačkim kolegom, prenosi Rojters.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je subotnja pobuna šefa ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina pokazala da predsednik Vladimir Putin uništava sopstvenu zemlju.

Berbokova poseta Južnoj Africi usledila je nakon što su predsednik Siril Ramafosa i drugi afrički lideri posetili Rusiju i Ukrajinu u okviru mirovne misije ovog meseca.

Južna Afrika je insistirala da je nesvrstana u ruskom ratu u Ukrajini. Ona se suočila sa kritikama zapadnih sila zbog održavanja bliskih veza sa Rusijom, istorijskim saveznikom.

Pre posete, Berbok je rekla da želi da čuje stav Južne Afrike o „dramatičnom razvoju događaja“ u Rusiji i da razgovara o tome kako Južna Afrika može da iskoristi svoju težinu kao afričkog lidera javnog mnjenja da pomogne u okončanju sukoba u Ukrajini.

Pandor je rekla da „pokušaj pobune… neće uticati na našu nameru da nastavimo da sarađujemo sa obe zemlje kako su se dogovorili predsednici koji su bili deo afričke mirovne misije“.

Mirovna misija u Kijevu i Moskvi bila je preliminarna i lideri obe zemlje su se dogovorili o daljim sastancima u narednih nekoliko nedelja, dodala je ona.

Berbok je rekla da Prigožinova pobuna „još jednom jasno stavlja do znanja da ruski ilegalni agresivni rat nije samo napad na Ukrajinu… već da predsednik Putin uništava sopstvenu zemlju“.

Pandor je branila Južnu Afriku od kritika zbog toga što se uzdržala od glasanja o rezolucijama Ujedinjenih nacija koje osuđuju Rusiju zbog rata, rekavši da je njena zemlja sada u vrednoj poziciji u stanju da pregovara sa obe strane.

Južna Afrika nije dobila odgovor da li će Putin prisustvovati samitu grupe zemalja BRIKS-a u Johanesburgu, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, koji je zakazan za avgust, nastavila je Pandor.

Južna Afrika bi teoretski bila obavezna da uhapsi Putina ako prisustvuje, pošto je ona članica Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji je izdao nalog za hapšenje Putina zbog sumnje da je počinio ratne zločine.