Još četvoro uhapšeno u incidentu sa krijumčarenjem u kojem su poginula 53 migranta u Teksasu

Još četvoro uhapšeno u incidentu sa krijumčarenjem u kojem su poginula 53 migranta u Teksasu

Američki zvaničnici u Teksasu uhapsili su četvoricu Meksikanaca koji su optuženi zbog sumnje da su vodili lanac za krijumčarenje ljudi koji je odgovoran za smrt 53 migranta pre godinu dana spakovanih u kamion tokom velikih vrućina, saopštilo je u utorak Ministarstvo pravde, prenosi Rojters.

Desetine migranata iz Meksika, Gvatemale i Hondurasa pronađeno je u traktorskoj prikolici sa neispravnim klima uređajem koja je napuštena na periferiji San Antonija 27. juna 2022. godine, na dan kada su temperature porasle i do 39,4 Celzijusa.

Američki zvaničnici navode da su osumnjičeni upravljali lancima koji su krijumčarili odrasle i decu iz Gvatemale, Hondurasa i Meksika u Sjedinjene Države, nadgledajući sudbonosno putovanje sa osmoro dece i trudnom ženom na brodu.

Osumnjičeni su delili rute, vodiče, skrovište i vozila, čuvajući neke od svojih traktora i prikolica na privatnom parkingu u San Antoniju, rekli su tužioci.

U optužnici se navodi da su neki od optuženih znali da je klima-uređaj u prikolici pokvaren i da nije mogao da duva hladan vazduh migrantima unutra.

Kada su osumnjičeni otvorili vrata posle tročasovnog putovanja, pronašli su 48 mrtvih migranata, uključujući i trudnicu, navode tužioci. Šesnaest drugih je prebačeno u bolnicu, od kojih je pet umrlo.

Velika porota je 7. juna optužila četvoricu muškaraca za niz optužbi za ilegalni transport koje bi mogle da dovedu do doživotnog zatvora ako budu osuđeni, saopštilo je američko tužilaštvo za zapadni okrug Teksasa.

Oni su uhapšeni u ponedeljak u San Antoniju u Hjustonu i Maršalu u Teksasu i identifikovani kao Rajli Kovarubijas-Pons (30); Felipe Orduna-Tores, 28, Luis Alberto Rivera-Leal, 37, i Armando Gonzales-Ortega, 53, navodi se u saopštenju.

Rojters nije mogao da utvrdi da li su angažovali advokate koji bi mogli da daju bilo kakvu izjavu u njihovu odbranu.

Hapšenja su usledila nakon prošlogodišnjih optužnica protiv četvorice drugih osumnjičenih povezanih sa slučajem, uključujući vozača kojeg je policija pronašla kako se krije u šumi pored napuštenog kamiona.

„Navodi u optužnici su zastrašujući. Desetine očajnih, ranjivih muškaraca, žena i dece uzdaju se u krijumčare koji su ih ostavili u zaključanoj prikolici da nestanu u nemilosrdnom letu u južnom Teksasu“, Džejm Esparza, američki tužilac za zapadni deo Distrikta Teksasa, navodi se u saopštenju.