Preko 200 milijardi dolara verovatno ukradeno iz američkih programa pomoći tokom COVID

Preko 200 milijardi dolara verovatno ukradeno iz američkih programa pomoći tokom COVID

Preko 200 milijardi dolara iz programa pomoći američke vlade za COVID-19 verovatno je ukradeno, saopštio je u utorak savezni nadzornik, dodajući da je američka administracija za mala preduzeća (SBA) oslabila kontrolu u žurbi da isplate sredstva, prenosi Rojters.

Najmanje 17% svih sredstava u vezi sa vladinim programom zajma u slučaju ekonomskih povreda (EIDL) i Programa zaštite plata (PPP) u vezi sa virusom korona isplaćeno je potencijalno lažnim akterima, navodi se u izveštaju koji je u utorak objavila kancelarija generalnog inspektora SBA.

Tokom pandemije, SBA je isplatio oko 1,2 triliona dolara EIDL i PPP sredstava.

SBA je osporio cifru od više od 200 milijardi dolara koju je izneo nadzorni organ i rekao da je pristup generalnog inspektora značajno precenio prevaru.

Agencija je saopštila da njeni stručnjaci procenjuju verovatnu prevaru na 36 milijardi dolara i dodaju da se preko 86 odsto te verovatne prevare dogodilo 2020. godine, kada je na funkciji bila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa. Predsednik Džo Bajden preuzeo je dužnost u januaru 2021.

Procena prevare koju je izneo generalni inspektor za EIDL program iznosila je više od 136 milijardi dolara, dok je procena prevare u JPP bila 64 milijarde dolara.

Sjedinjene Države ispituju mnoge slučajeve prevare vezane za programe pomoći američke vlade. U maju 2021. godine, državni tužilac Merick Garland pokrenuo je radnu grupu za sprovođenje prevara COVID-19.

Prošle godine, Ministarstvo pravde SAD-a je pozvalo saveznog tužioca Kevina Čembersa da predvodi svoje napore u istrazi navodnih šema prevare koje imaju za cilj da promovišu vladine programe pomoći u slučaju pandemije.

U septembru 2022., generalni inspektor Ministarstva rada SAD rekao je da su prevaranti verovatno ukrali 45,6 milijardi dolara iz američkog programa osiguranja od nezaposlenosti tokom izbijanja korona virusa primenom taktika kao što je korišćenje brojeva socijalnog osiguranja preminulih pojedinaca.

Takođe u septembru, savezni tužioci su optužili desetine optuženih, koji su optuženi za krađu 250 miliona dolara iz vladinog programa pomoći koji je trebalo da nahrani decu kojoj je potrebno tokom pandemije.

Ranije ove godine, u zasebnom izveštaju nadzornog organa navodi se da je američka vlada verovatno dodelila oko 5,4 milijarde dolara pomoći za COVID-19 ljudima sa sumnjivim brojevima socijalnog osiguranja.