Kineski ambasador neočekivano podržao želju Ukrajine da deokupira Krim

Kineski ambasador neočekivano podržao želju Ukrajine da deokupira Krim

Ambasador Kine u Evropskoj uniji Fu Cun rekao je da ne isključuje podršku Pekinga želji Ukrajine da povratkom na granice iz 1991. obnovi teritorijalni integritet.

Fu je ovo rekao u intervjuu za nekoliko medija, uključujući Al Džaziru.

Na pitanje kineskog diplomate o podršci ciljevima Ukrajine, posebno povratku ukrajinskih teritorija koje je okupirala Rusija, on je odgovorio: „Ne vidim razlog zašto ne”.

„Mi poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja. Stoga, kada je Kina uspostavila odnose sa bivšim Sovjetskim Savezom, dogovorili smo se. Ali, kao što sam rekao, to su istorijska pitanja o kojima Rusija i Ukrajina moraju da razgovaraju i da ih rešavaju, a to je ono što da mi glumimo“, rekao je Fu.

Ovo nije prvi takav komentar kineskog ambasadora u EU, napominje AL Jazeera. U aprilu je, u intervjuu za Njujork tajms, izjavio da Kina ne priznaje napore Rusije da pripoji ukrajinske teritorije, posebno Krim i Donbas.

Dok se drugi kineski zvaničnici i Ministarstvo spoljnih poslova obično uzdržavaju od ovakvih komentara, Fu je u nedavnom intervjuu naglasio da je stav Kine o Ukrajini „veoma jasan“.

Zalažemo se za mir i smatramo da je važno da se mir postigne što je pre moguće rešavanjem razlika za pregovaračkim stolom“, rekao je on.

Saradnja Moskve i Pekinga je ojačala nakon što je Rusija 24. februara odlučila da pokrene invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Kina je odbila da kritikuje postupke Moskve, umesto toga optužujući SAD i NATO da provociraju Kremlj, i kritikovala je sankcije Rusiji. Rusija je, sa svoje strane, snažno podržala Kinu u pozadini tenzija u odnosima sa Sjedinjenim Državama u vezi sa Tajvanom.

U aprilu je kineski ambasador u Francuskoj Lu Šaje rekao da bivše sovjetske zemlje „nemaju efektivni status u međunarodnom pravu” jer ne postoji međunarodni sporazum koji bi materijalizovao njihov status suverene zemlje.