Italija će se obračunati sa e-skuterima nakon smrti i nesreća

Italija će se obračunati sa e-skuterima nakon smrti i nesreća

Italijanska vlada je u utorak najavila restrikciju korišćenja električnih skutera na gradskim ulicama, nastojeći da smanji nesreće, smanji povrede i spreči da trotoari postanu zatrpane staze prepreka, piše Rojters.

Ažurirajući italijanski kodeks autoputa, vlada je takođe najavila da će suspendovati vozačke dozvole za osobe koje budu uhvaćene da koriste mobilni telefon dok su za volanom i obećala nultu toleranciju za svakoga koga se nađe pijanog ili na drogama tokom vožnje.

Kao iu mnogim evropskim zemljama, upotreba e-skutera je procvetala širom Italije poslednjih godina, a kompanije za iznajmljivanje preplavile su velike gradove skuterima za iznajmljivanje koji su popularni među lokalnim stanovništvom i turistima.

Međutim, policija je prijavila bezbroj nesreća, pri čemu je šest osoba umrlo samo u Rimu tokom protekle dve godine dok su se vozili skuterima. Skuteri su takođe pravili probleme pešacima, jer nema pravila gde bi ih trebalo ostaviti.

Prema novim propisima koje je odobrila vlada, vozači će morati da nose kacige i osiguranje, dok će e-skuteri sada morati da imaju registarsku tablicu. Mere će morati da odobri parlament da bi postale zakon.

Biće zabranjeno voziti dvotočkaše van naseljenih mesta, na primer na glavnim autoputevima, ili ih ostaviti nasumično parkiranim na trotoarima.

„Moramo da uspostavimo malo reda. Razmišljajući o trotoarima velikih gradova poput Milana i Rima, to je kao teretana za ljude sa kolicima,“ rekao je ministar saobraćaja Mateo Salvini nakon što je otkrio svoj plan.

Uprkos tome što nude ekološki prihvatljiv način kretanja gradom, e-skuteri su se suočili sa negativnim reakcijama ljudi, koji su se osećali ugroženo brzim, tihim mašinama.

Parižani su u aprilu glasali da im se zabrani ulazak u francusku prestonicu. U Italiji nije bilo takvog predloga, iako su različiti gradovi nastojali da ograniče brzinu kretanja skutera i smanje broj firmi koje mogu da ih iznajme.