Tajvan navodi uslove za potencijalni napad na snage Pekinga

Tajvan navodi uslove za potencijalni napad na snage Pekinga

Tajvan je ponovio svoj stav da će uništiti sve avione ili brodove kineske narodne oslobodilačke armije (PLA) ako uđu u zonu od 12 nautičkih milja oko ostrva, saopštio je vojni vrh Tajpeja u utorak.

„Ako PLA strana nastavi da ignoriše naša upozorenja usput i silom uđe u naš teritorijalni vazdušni prostor i mora, mi ćemo aktivno uzvratiti udarac kako bismo zaštitili nacionalnu bezbednost“, rekao je general-major Lin Ven-huang, administrator za planiranje u ministarstvu Tajpeja. Nacionalna odbrana (MND), saopštila je u utorak u komentarima Tajvanske Centralne novinske agencije.

Deklaracija odbrambenog zvaničnika Tajpeja usledila je nakon izjave MND-a u kojoj se navodi da je otkrio 19 kineskih ratnih aviona koji lete blizu vazdušnog prostora koji Tajvan smatra svojim, između petka i subote prošle nedelje. Lin je dodao da Tajvan rutinski prati avione i plovila PLA kada se čini da se približavaju Tajpeju.

Najmanje osam aviona prešlo je takozvanu srednju liniju u Tajvanskom moreuzu, rekli su zvaničnici, i približili se perimetru zonske granice na oko 24 nautičke milje (44,5 km) od obale ostrva. Tajvan smatra svoju susednu zonu, oblast teritorijalnih voda za koju Tajpej kaže da je pod njegovom kontrolom, koja se proteže 24 nautičke milje (44 km) od njegove obale. Ona definiše svoj teritorijalni prostor kao 12 nautičkih milja (22 km) od svoje obale.

Avioni PLA-a su se nedavno približili zoni koja se nalazi na Tajvanu 31. decembra prošle godine, ali se prilazi blizu granice smatraju retkim.

Vojna politika Tajvana nalaže da će izbeći „prvi udar“ na kinesku vojnu imovinu. Međutim, ministar odbrane Chiu Kuo-cheng je u martu rekao da se ovaj stav ne odnosi na pretnje koje se javljaju unutar samoproglašenog vazdušnog prostora.

„Kada budu otkriveni u teritorijalnom prostoru od 12 nautičkih milja, vojska će pucati na njih“, rekao je Čiu tokom sednice vlade, prenosi agencija CNA.

Tajvan, kojim od 1949. godine upravlja lokalna administracija, Peking smatra otcepljenom provincijom. Princip „Jedne Kine“ kaže da je Tajvan neotuđivi deo kopna, koji će jednog dana biti ponovo ujedinjen.