Borelj na sastanku sa Ramom o situaciji na Kosovu

Borelj na sastanku sa Ramom o situaciji na Kosovu

Visoki predstavnik Evropske unije Žpzep Borelj ponovio je poziv Kosovu i Srbiji da preduzmu hitne korake ka deeskalaciji situacije na terenu.

“Jasno sam rekao, a ovo je juče u Luksemburgu bio i stav zemalja članica, da strane moraju da deeskaliraju situaciju i nađu način da nastave dalje na osnovu mape puta Evropske unije koja im je predložena u Briselu prošle sedmice”, rekao je Borelj u Briselu na konferenciji sa albanskim premijerom Edijem Ramom, prenosi agencija Beta.

Dodao je da su države članice saglasne da su potrebni “brzi koraci, deeskalacija i hitno traženje rešenja”.

Zahvalio je Albaniji na naporima i podršci da se pronađe rešenje.

Rama je ocenio da je situacija na Kosovu “veoma zabrinjavajuća” i da se tiče stabilnosti celog regiona i njegovog progresa.

“Deo smo regiona koji je u prošlosti mnogo propatio, koji ne sme sebi da dozvoli još jedno nazadovanje i gde su svi događaji povezani jedni sa drugima. Ne možemo gledati samo u naše dvorište bez da se pitamo šta se događa okolo i da ne razmišljamo o razornim posledicama koje pogoršanje situacije može imati ne samo po Kosovo i Srbiju, već i po celi region”, dodao je Rama.

Kada je reč o evrointegracijama, Borelj je rekao da Albanija pokazuje “jasnu želju” da nastavi svoj put ka Evropskoj uniji.

“Pristupni proces se oslanja na podršku i uključenost albanske vlade i naroda. Istakao sam tokom razgovora sa premijerom da računamo na transparentan dijalog svih uključenih strana u krucijalnom momentu za svet, Evropu i Albaniju”, rekao je i pohvalio usklađenost te države sa spoljnom politikom Unije.

Rama je istakao kao ohrabrujuće “dobre reči” koje je tokom posete Briselu čuo o onome što Albanija radi na putu ka EU.

“Nastavićemo i sigurni smo da ćemo moći da budemo spremni na vreme za naredni korak”, dodao je.