EU će postaviti pravne osnove za digitalni evro

EU će postaviti pravne osnove za digitalni evro

Evropska unija bi u sredu trebalo da objavi nacrt pravila koja daju pravnu osnovu za digitalni evro, ako Evropska centralna banka odluči da ga izda u narednim godinama.

Centralne banke širom sveta, od Kine i Japana do Brazila, Britanije i Kanade, istražuju digitalne verzije svojih valuta kako bi izbegle prazninu u bržim plaćanjima koju popuni privatni sektor jer se upotreba gotovine smanjuje.

„Ovo stavlja na kocku poželjnu ravnotežu između novca centralne banke i privatnih digitalnih sredstava plaćanja“, navodi se u nacrtu predloga Evropske komisije koji je video Rojters.

Očekuje se da će Evropska centralna banka u oktobru odlučiti da li će nastaviti sa digitalnim evrom za maloprodaju, kao što su plaćanja, najranije od 2026. godine, kako bi se stavio pored gotovine. Međutim, pre nego što to može da uradi, digitalna valuta mora da ima zakonsku podršku u EU koja će podržati njeno prihvatanje i upotrebu.

U nacrtu predloga EU, koji bi mogao da se promeni pre objavljivanja, kaže se da bi koristi od digitalnog evra bile veće od troškova i da bi trošak neizdavanja mogao biti veoma veliki.

Digitalna verzija jedinstvene valute evrozone bila bi „zakonito sredstvo plaćanja“, što znači da bi morala da bude prihvaćena kao oblik plaćanja, kaže se u nacrtu.

Podržao bi jače, brže i konkurentnije tržište maloprodajnih plaćanja, imao bi visok nivo privatnosti, ali ne bi bio „programabilan“, što znači da je njegova upotreba ograničena na specifičnu robu ili usluge, navodi se u predlogu.

U početku bi bio dostupan samo ljudima koji žive u zoni evra i posetiocima.

Agencija za kreditni rejting Mudis saopštila je u maju da bi digitalni evro smanjio zavisnost Evrope od platnih kompanija koje nisu članice EU, kao što su američki dvojac Mastercard i Visa, što je odavno strateška želja kreatora politike EU.

Banke se brinu da će biti prebačene na margine ako ljudi prebace depozite, ključni izvor finansiranja, u digitalne evre.

Nacrt pravila daju ECB ovlašćenja da ograniči koliko novca pojedinci mogu da čuvaju digitalno, pri čemu se već razmatra ograničenje od 3.000 do 4.000 evra.

Za predlog bi bila potrebna podrška država EU i Evropskog parlamenta da bi postao zakon, uz promene koje se obično prave tokom procesa odobravanja.