Mađarska nije podržala izdvajanje 500 miliona evra iz fonda EU za pomoć Ukrajini u naoružanju

Mađarska nije podržala izdvajanje 500 miliona evra iz fonda EU za pomoć Ukrajini u naoružanju

Mađarska nije podržala dodelu još jedne tranše od 500 miliona evra iz Evropskog fonda za mir državama članicama EU zbog uključivanja Ukrajine mađarske OTP banke na listu „sponzora rata“.

„Spremni smo da promenimo mišljenje ako Ukrajinci stave tačku na smešnu, lažljivu situaciju u kojoj je OTP, najveća mađarska banka, na listi međunarodnih sponzora rata“, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

U maju je Mađarska već blokirala dodelu ove tranše državama članicama EU, navodeći isti problem.

Evropski mirovni fond, osnovan 2021. godine, je vanbudžetski instrument koji ima za cilj povećanje sposobnosti EU da spreči sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu bezbednost.

Savet EU usvojio je u ponedeljak odluku o povećanju za 3,5 milijardi evra gornje granice finansiranja Evropskog mirovnog fonda, iz kojeg se isplaćuje kompenzacija zemljama za oružje prebačeno Ukrajini.

Ministri EU odobrili su odluku o povećanju iznosa fonda nakon što su se stalni predstavnici zemalja članica u sredu dogovorili o relevantnom koraku.

Nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NACP) početkom maja uvrstila je mađarsku OTP banku na listu međunarodnih „sponzora rata”. Odluka je obrazložena stavom rukovodstva banke da nastavi poslovanje u Rusiji i stvarnim priznavanjem takozvane Donjecke i Luganske „narodne republike“ od strane institucije.