Indonezijska policija istražuje regulatore lekova zbog sirupa protiv kašlja

Indonezijska policija istražuje regulatore lekova zbog sirupa protiv kašlja

Indonezijska policija sprovodi preliminarne istrage o tome da li bi bilo kakve radnje zvaničnika državnog regulatora za droge mogle da dovedu do krivičnog dela, jer proširuju istragu na zaražene sirupe za kašalj povezane sa smrću više od 200 dece širom nacije, rekla su Rojtersu dva inspektora.

Policijski nadzor nad Indonezijskom agencijom za hranu i lekove (BPOM) je najnovija eskalacija država koje traže odgovornost za kontaminirane sirupe koji su povezani sa smrću još desetina dece u Gambiji i Uzbekistanu prošle godine. Svetska zdravstvena organizacija radi sa zemljama na istraživanju globalnog farmaceutskog lanca snabdevanja za takve sirupe.

Krajem prošle godine policija je uhapsila i optužila osam osoba u indonezijskim kompanijama koje su uvozile i distribuirale sirovine proizvođačima lekova čiji su sirupi protiv kašlja sadržali toksične industrijske hemikalije umesto legitimnog sastojka.

Andika Urasiidin, vodeći policijski istražitelj slučaja, rekla je za Rojters da je policija pozvala „mnoge“ zvaničnike BPOM-a na ispitivanje i da je istraga još u toku.

„Još uvek to ispitujemo. Ali… ako je bilo radnji, onda da, mora postojati odgovornost“, rekao je on, odbivši da kaže koje bi, ako ih ima, optužbe mogle biti podignute.

Niko u BPOM-u nije optužen za prekršaj. Policija bi na kraju mogla da pokrene krivične prijave ili da zatvori istragu bez preduzimanja radnji.

Zvaničnici BPOM-a nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Hersadvi Rusdijono, direktor jedinice za otkrivanje zločina indonezijske nacionalne policije, rekao je da su zvaničnici BPOM-a privedeni kao svedoci, ali istražitelji sada proveravaju da li su regulatori za droge počinili bilo kakve prekršaje.

„Pitali smo ih prema njihovim funkcijama, kao regulatori, da li su vršili nadzor i kakvu vrstu nadzora“, rekao je on za Rojters. „Saslušani su samo kao svedoci, u koordinaciji sa tužiocima.

Hersadvi je rekao da se istraga do sada fokusirala na osoblje na nižim nivoima i da nije uključivala šeficu BPOM-a, Peni Lukito. Peni nije odgovorila na zahtev za komentar.

BPOM je saopštio da je do naglog porasta slučajeva akutne povrede bubrega došlo jer je nekoliko stranaka „iskoristilo prazninu u sistemu garancija bezbednosti“, a farmaceutske kompanije nisu dovoljno proveravale sirovine koje su koristile.

U januaru, Pipit Rismanto, visoki policijski zvaničnik, rekao je novinarima da su vlasti otkrile da je jedna kompanija prodavala toksine „industrijskog kvaliteta“ kao propilen glikol farmaceutske kvalitete, ključnu bazu sirupastih lijekova.

Toksine, etilen glikol (EG) i dietilen glikol (DEG), beskrupulozni akteri mogu da koriste kao zamenu za propilen glikol jer mogu koštati manje od polovine cene, reklo je nekoliko farmaceutskih stručnjaka za Rojters.

Policija je optužila četiri kompanije umešane u slučaj — proizvođača lekova Afi Farma, koja je navodno prodavala zaražene sirupe, CV Samudera Chemical, koja je prema policiji snabdevala hemikalije, i dva njena distributera Tirta Buana Kemindo i Anugrah Perdana Gemilang.

Advokat Afi farme, koji je u utorak prisustvovao prvom sudskom ročištu o ovom slučaju, rekao je da će kompanija poštovati zakon.

Tirta Buana Kemindo je odbio da komentariše. CV Samudera i Anugerah Perdana Gemilang nisu bili dostupni.

BPOM je takođe nazvan u zasebnoj grupnoj tužbi koju su u januaru pokrenuli roditelji čija su deca umrla ili pate od dugotrajnih komplikacija akutne povrede bubrega.

Prvi dan suđenja nije zakazan, a postupak medijacije je upravo završen, rekao je advokat porodica.