Trampova prednost se povećava nakon najnovije optužnice

Trampova prednost se povećava nakon najnovije optužnice

Prednost Donalda Trampa u odnosu na njegovog najbližeg republikanskog protivkandidata za predsedničku nominaciju stranke 2024. skoro se udvostručila otkako je bivši američki predsednik optužen po federalnim optužbama ranije ovog meseca, pokazala je nova anketa.

Anketa NBC Nevs-a, objavljena u nedelju, pokazuje da je Tramp prvi izbor za 51 odsto republikanskih birača na primarnim izborima, u poređenju sa 22 odsto za guvernera Floride Rona DeSantisa i 7 odsto za bivšeg potpredsednika Majka Pensa. Trampova prednost od 29 poena u odnosu na DeSantisa u poređenju sa razlikom od 15 poena kada je ista anketa obavljena u aprilu.

Anketari su započeli najnovije istraživanje 16. juna, nedelju dana nakon što je specijalnog tužioca američkog Ministarstva pravde (DOJ) optužio bivšeg predsednika za 37 krivičnih dela zbog njegovog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima. Tramp je pokušao da okrene slučaj u svoju političku korist, baš kao što je to učinio nakon što ga je njujorški tužilac u aprilu optužio za navodno falsifikovanje poslovnih zapisa.

„Svaki put kada me radikalno levičarske demokrate, marksisti, komunisti i fašisti optuže, smatram da je to velika značka hrabrosti“, rekao je Tramp svojim pristalicama u subotu na hrišćanskoj biračkoj konferenciji u Vašingtonu. „Optužen sam zbog vas i verujem da je ‘ti’ više od 200 miliona ljudi koji vole našu zemlju.

Anketa Harvard CAPS-Harris objavljena ranije ovog meseca pokazala je da Tramp vodi sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena sa razlikom od 45% prema 39% u hipotetičkom revanšu njihove trke 2020. godine 2024. Anketa koledža Emerson objavljena u četvrtak pokazala je da bi kandidat treće strane, kao što je filozof i aktivista Kornel Vest, odvukao podršku od Bajdena, dajući Trampu prednost.

Rezultati istraživanja NBC Nevs sugerišu da je savezna optužnica učinila Trampa još više politički polarizovanim. Dok je 21% ispitanika reklo da ima „veoma pozitivan” stav o njemu, u odnosu na 17% u aprilu, 49% je dalo „veoma negativnu” ocenu, u odnosu na 44% ranije.

Samo 20 odsto američkih glasača veruje da je nacija na „pravom putu“ pod Bajdenom, u odnosu na 23 odsto u januaru. U istom trenutku Trampovog predsedavanja, taj broj je bio 33%. Samo 18 odsto birača ima „veoma pozitivan“ stav o Bajdenu, što je pad u odnosu na 29 odsto u ranim danima njegovog predsedništva, pokazala je anketa.

Sadašnji i bivši potpredsednici, Kamala Haris i Majk Pens, imaju još niži rejting naklonosti. Samo 11% glasača ima „veoma pozitivan” pogled na Harisa, dok je Pensova stopa još gora, 3%. DeSantis je sa 19% „veoma pozitivne“ stope u septembru 2022. godine prešao na 14% ovog meseca.

Glasači takođe daju niske ocene DOJ-u, sa 14 odsto ocenilo odeljenje veoma pozitivno, u odnosu na 18 odsto u poslednjem čitanju pre Trampove optužnice.