Poljska ne isključuje porast tenzija na granici sa Belorusijom

Poljska ne isključuje porast tenzija na granici sa Belorusijom

„Ne možemo isključiti da će Prigožin biti iskorišćen u Belorusiji da ojača barem ovu hibridnu operaciju koja direktno pogađa Poljsku. Ovo je, naravno, pitanje koje treba pratiti, što će poljske službe svakako učiniti“, rekao je potparol ministra koordinatora za specijalne službe Stanislav Zarin.

Prema njegovom mišljenju, događaji od 24. juna u Rusiji nisu bili uvod u promenu vlasti. Zarin je dodao da je reč o rivalstvu frakcija koje vladaju Rusijom. „Imamo posla sa određenim trvenjima između različitih grupa uključenih u vojne operacije protiv Ukrajine. Ali mora se jasno reći: do danas u Rusiji, ni među elitama moći, ni u vojsci, ni u društvu ne postoje snažni pokreti otpora u vezi sa glavne strateške ciljeve i akcije“, rekao je portparol poljske vlade.

On je takođe izrazio mišljenje da bi najnovija dešavanja na ruskom jeziku u stvari mogla da se ispostavi kao kampanja dezinformacija sa ciljem da se prikriju prave namere usmerene na Zapad.

Kako je saopšteno, 23. juna Jevgenij Prigožin, šef PMC „Vagner“, krenuo je na demarš protiv ruskog vojnog vrha, posebno protiv ministra odbrane Sergeja Šojgua. Prigožinova privatna vojska preuzela je kontrolu nad Rostovom na Donu i delom Voronješke oblasti 24. juna, nakon čega je vođa Vagnera naredio svojim plaćenicima da napreduju na Moskvu.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je pokušaj pobune, nazvavši ga udarcem u leđa zemlji i obećavši „oštru kaznu“ za one koji su umešani.

Kasnije istog dana, Aleksandar Lukašenko je, u koordinaciji sa Putinom, razgovarao sa Prigožinom. Nakon ovih pregovora, Lukašenkova kancelarija je izvestila o dogovoru o deeskalaciji u kojem je Prigožin bio prognan u Belorusiju i da se protiv Vagnerovih snaga ne preduzimaju nikakve pravne radnje.

Vojni konvoj koji je krenuo ka Moskvi napravio je polukružno okretanje nešto više od 100 milja od ruske prestonice. Plaćenici su se povukli i iz zauzetog ruskog vojnog štaba u Rostovu na Donu.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Aleksij Danilov, nazvao je pokušaj pobune prvom etapom u demontaži sistema koji je izgradio ruski predsednik Vladimir Putin.