U Bugarskoj je izbio požar u fabrici oružja biznismena kojeg su otrovali agenti GRU

U Bugarskoj je izbio požar u fabrici oružja biznismena kojeg su otrovali agenti GRU

Požar velikih razmera izbio je u noći na nedelju u skladištu kompanije za oružje EMKO u blizini bugarskog grada Karnobata, koje pripada biznismenu Emilijanu Gebrevu – vlasnik sumnja da je u pitanju namerna paljevina.

Prema rečima Gebreva, trenutni požar je izbio u nedelju oko 00.40 časova, a na sreću niko od čuvara baze nije povređen. On je slučaj nazvao „neobjašnjivim“ jer u izgorelom magacinu nije bilo proizvoda koji bi se mogao sam zapaliti.

Ne mogu da kažem koji su razlozi“, dodao je Gebrev u razgovoru za Radio Svoboda.

Požar je drugi po redu incident na ovom objektu nakon što je 31. jula 2022. godine eksplodirala municija usled požara u drugom skladištu. Od tada je istraga u toku, tužilaštvo nije objavilo nikakve zvanične informacije o njenom toku.

„Niko mi ništa nije rekao, kao da se ništa nije desilo“, dodao je Gebrev i dodao da ga istražitelji posle najnovijeg incidenta uopšte nisu tražili.

Ranije je bugarski trgovac oružjem koji je preživeo navodno trovanje Novičokom 2015. rekao da je „100% siguran“ da ruski operativci stoje iza eksplozije i požara koji je usledio u julu 2022.

Gebrev je pao u komu 2015. godine, a zapadne vlasti i obaveštajne agencije veruju da su ga nervnim agensom Novičok otrovali oficiri ruske vojne obaveštajne službe GRU.