Pistorijus objasnio zašto se Nemačka uzdržava od „koalicije borbenih aviona“

Pistorijus objasnio zašto se Nemačka uzdržava od „koalicije borbenih aviona“

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus objasnio je uzdržan stav Berlina po pitanju učešća u „koaliciji borbenih aviona”.

On je to rekao u subotu, 24. juna, na marginama događaja Socijaldemokratske partije Nemačke u gradu Aurihu, piše „Evropska istina“ pozivajući se na DV.

Pistorijus je naglasio da Nemačka nije u prvim redovima kada su u pitanju borbeni avioni.

Bili smo stručnjaci za nabavku tenkova i tenkovske opreme, mi smo stručnjaci za PVO, što je i dalje veoma važno“, rekao je on.

To što Nemačka nije deo „koalicije lovaca“, Pistorijus je objasnio činjenicom da nema avione F-16.

Pored toga, napomenuo je ministar, za takvu podršku je potrebno vreme.

Hitna pomoć ne može biti obezbeđena u narednim nedeljama, jer mora da se sprovede obuka, mora da se pripremi popravka i logistika“, naglasio je šef nemačkog Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, samo neki saveznici u NATO imaju lovce F-16. Bundesver, na primer, koristi lovce Eurofighter i Tornado.

Početkom juna Pistorijus je u intervjuu za Dojče vele rekao da se pitanje učešća Berlina u „koaliciji borbenih aviona” proučava i da bi trebalo da bude rešeno u roku od dve nedelje.

Prethodno je Pistorijus izjavio da Nemačka razmatra opcije za podršku koaliciji zemalja koje planiraju da obučavaju ukrajinske pilote na zapadnim borbenim avionima.

U međuvremenu, šef nemačkog vazduhoplovstva Ingo Gerharc rekao je da bi Berlin mogao da pomogne u infrastrukturi ili obuci.