Skoro mesec dana od početka krize na severu KiM, uhapšena osmorica Srba, blokirane zgrade opština

Skoro mesec dana od početka krize na severu KiM, uhapšena osmorica Srba, blokirane zgrade opština

Sutra je mesec dana od krize na severu Kosova i Metohije. Uhapšena osmorica Srba, blokirane zgrade opština, administrativni prelazi za kamione sa srpskom robom.

Neizvesnost na severu Kosova i Metohije ne prestaje. Rešenja za političku i bezbednosnu krizu nema iako je sutra mesec dana od nasilnog upada u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Za to vreme uhapšeno je osam Srba, piše RTS.

Nenadu Orloviću, koji je uhapšen u Kosovskoj Mitorvici, juče je određen pritvor do 30 dana.

Povodom upada pripadnika takozvane kosovske policije u Zvečan i pronalaska automobila beogradske registracije punog naoružanja, direktor Kancelarije za KiM navodi da je u pitanju podmetanje Prištine, i da je Beograd i pre događaja imao informacije, i o tome obavestio najmoćniju zemlju sveta. Petković kaže da je reč o ranije zaplenjenom oružju, a da je plan da se njegovo podmetanje iskoristi kao povod za nova hapšenja Srba.

Na severu Kosova i Metohije sve je teža situacija u snabdevanju lekovima i medicinskim materijalom.

Treba izbeći humanitarnu katastrofu, upozoravaju lekari.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je rekao u razgovoru sa komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristučom da se svi problemi na Kosovu i Metohiji moraju rešiti mirnim putem i dijalogom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj sutra će izvestiti ministre spoljnih poslova Evropske unije o stanju na severu KiM i zatražiti podršku za evropski plan, za smirivanje napetosti – najavili su diplomatski izvori u Briselu.