Poljska nije isključila povećanje tenzija na granici sa Belorusijom

Poljska nije isključila povećanje tenzija na granici sa Belorusijom

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da bi u vezi sa najnovijim događajima u Rusiji moglo doći do dodatnih tenzija na granici sa Belorusijom, piše „Evropska pravda”.

Posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, Moravecki je primetio da ono što se u subotu dogodilo u Rusiji dovodi do „veoma dvosmislenih zaključaka“.

„Zaključci su mogli da budu veoma različiti i zato smo bili u stalnom kontaktu sa predsednikom i sa svim službama, sa ministrima, ministrom narodne odbrane, ministrom unutrašnjih poslova i uprave, ministrom spoljnih poslova, da pratimo. situacija koja se dešavala i dešava se sve vreme u Rusiji“, dodao je on.

Šef poljske vlade je rekao da su razgovori koje je vodio sa nizom evropskih lidera „u cilju razmene informacija na stalnoj osnovi, utvrđivanja našeg zajedničkog razumevanja situacije i zajedničkog odgovora na sve ovo”.

„Ovo je unutrašnja stvar Rusije, ali, kao što je rekao predsednik, mi sve vreme držimo prst na pulsu. Ne mislimo da u ovoj fazi treba da povećavamo borbenu gotovost u našoj zemlji, mi smo bezbedni. “ dodao je on.

„Dodatna tenzija može nastati na granici sa Belorusijom. Ja ću sutra otići tamo, na granicu sa Belorusijom, jer uloga predsednika Lukašenka u svemu ovome takođe nije sasvim jasna. Mi to analiziramo“, rekao je Mateuš Moravjecki.

Predsednik je rekao da je situacija u Rusiji stalno pod kontrolom. On je naglasio da od jutra traju konsultacije, kako među državnim vrhom, tako i sa saveznicima Poljske.

Zauzvrat, predsednik Andžej Duda je primetio da trenutno sve ukazuje na to da se u Rusiji odvija deeskalacija.

Istovremeno, on je uverio da će se situacija u Rusiji stalno pratiti.

Ujutro 24. juna, šef PMC „Vagner” Jevgenij Prigožin rekao je da je preuzeo kontrolu nad vojnim objektima Rostova na Donu, uključujući i aerodrom, i da ide „u Moskvu”, te da je njegov vojnici su već oborili tri ruska helikoptera. Plaćenici PMC „Vagner” zauzeli su i vojne objekte u Voronježu.

U subotu uveče je pres-služba samoproglašenog predsednika Belorusije saopštila da je Aleksandar Lukašenko vodio razgovore sa Prigožinom, a on je prihvatio predlog da se zaustavi kretanje „vagnerijevaca” na teritoriji Rusije.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov kasnije je rekao da će krivični postupak protiv Prigožina biti zatvoren i da će on „otići u Belorusiju“.