Ministarka spoljnih poslova Nemačke odložila posetu Južnoj Africi zbog pokušaja državnog udara u Rusiji

Ministarka spoljnih poslova Nemačke odložila posetu Južnoj Africi zbog pokušaja državnog udara u Rusiji

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Anelena Berbok odložila je za dan posetu Južnoafričkoj Republici u vezi sa događajima u Rusiji, gde je vođa privatne vojne kompanije „Vagner” Jevgenij Prigožin pokušao pobunu.

Ovo je u subotu saopštilo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, piše „Evropska pravda” pozivajući se na DPA.

Burbokova je odložila planirano putovanje u Južnu Afriku za jedan dan kako bi prisustvovala sastanku ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak ujutru u Luksemburgu „zbog najnovijih dešavanja u Rusiji“, objasnilo je ministarstvo.

Kao rezultat toga, Burbok planira da odleti za Južnu Afriku u ponedeljak popodne, a sastanci zakazani za to vreme u Kejptaunu su otkazani.

Burbok je planirala da poseti kompaniju u gradu, koja je deo centra za vakcine Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji finansira Nemačka. Osmišljen je da promoviše širenje proizvodnje vakcina na afričkom kontinentu.

Nemačka ministarka spoljnih poslova trebalo bi da predsedava sastankom nemačko-južnoafričke bilateralne komisije sa svojim južnoafričkim kolegom Naledijem Pandorom u utorak u Pretoriji. Među temama razgovora, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da budu odnosi Pretorije i Rusije, kao i rat u Ukrajini u punom obimu.

Južna Afrika je zvanično objavila svoju neutralnost u kontekstu rata u Ukrajini. Predsednik Siril Ramafosa je nedavno sa afričkom delegacijom posetio Rusiju i Ukrajinu radi posredovanja.

U međuvremenu, samit BRIKS-a, koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, zakazan je za 22-24. avgust u Južnoafričkoj Republici.

Južnoafrički predsednik Ramafosa je ranije rekao da očekuje da će Vladimir Putin prisustvovati samitu BRIKS-a u avgustu, uprkos tome što je zemlja dužna da ga uhapsi i preda Međunarodnom krivičnom sudu.