Nemačka će Ukrajini do kraja godine predati 45 protivavionskih topova Gepard

Nemačka će Ukrajini do kraja godine predati 45 protivavionskih topova Gepard

Nemačka, u saradnji sa SAD, namerava da do kraja godine prebaci Ukrajini još 45 samohodnih protivvazdušnih sistema Gepard radi jačanja svoje PVO.

Ovo je u intervjuu za Velt am Sonntag izjavio načelnik Situacionog centra za Ukrajinu pri Ministarstvu odbrane brigadni general Kristijan Frojding.

Prema pisanju publikacije, trenutno je Nemačka Ukrajini već predala 34 Gepard instalacije, a još 15 će biti isporučeno u narednim nedeljama.

„Pored toga, želimo da isporučimo još 30 Gepardovih instalacija do kraja godine u saradnji sa SAD“, rekao je Frojding.

U intervjuu za Velt am Sonntag, brigadni general Bundesvera je rekao da PVO smatra ključnom slabom tačkom u trenutnoj kontraofanzivi ukrajinske vojske.

„Radimo sve što možemo. Ali uprkos svemu tome, da li Ukrajina ima dovoljnu protivraketnu odbranu? Definitivno ne!“ – rekao je Frejding.

On je podsetio i da će Nemačka do kraja 2023. godine Ukrajini predati još dva protivvazdušna raketna kompleksa IRIS-T SLM, koji imaju „skoro 100 odsto tačnosti“, a sledeće godine još četiri.

Ranije je postalo poznato da je američka kompanija Global Militari Products dobila ugovor od Pentagona na više od 118 miliona dolara za kupovinu i nabavku samohodnih protivvazdušnih sistema Gepard za Ukrajinu.