Ukrajina: Haos u Rusiji ide u našu korist

Ukrajina: Haos u Rusiji ide u našu korist

Haos u Rusiji ide u korist Kijeva, rekli su ukrajinski zvaničnici u subotu, ali ostaje da se vidi da li predsednik Vladimir Zelenski i njegova vojska mogu da iskoriste nerede izazvane ovog vikenda dok su plaćenici marširali ka Moskvi, piše Rojters.

U subotu kasno, Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnerove vojske, rekao je da zaustavlja svoj „marš za pravdu“ na Moskvu nakon dogovora koji je njega i njegove plaćenike poštedeo krivičnih prijava. Sporazum je takođe proterao Prigožina u Belorusiju.

„Danas je svet video da gospodari Rusije ne kontrolišu ništa. Baš ništa. Samo potpuni haos“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, pozivajući saveznike Ukrajine da iskoriste trenutak i pošalju više oružja u Kijev.

Nemiri u Prigožinu, najveći unutrašnji izazov za predsednika Vladimira Putina kao najvećeg ruskog lidera već 23 godine, podstakli su zabrinutost za globalnu bezbednost i mahnitu pozive između Vašingtona i njegovih saveznika da koordiniraju akcije.

„Svaki haos iza neprijateljskih linija radi u našim interesima“, izjavio je u subotu ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, a prenosi državna novinska agencija Ukrinform.

Putin je Prigožinove akcije nazvao „udarcem na Rusiju“, ali nije bilo neposrednih znakova da je njegova vladavina ugrožena. Ministarstvo odbrane, pod kormilom Putinovog lojalnog saveznika Sergeja Šojgua, ćutalo je tokom događaja tokom vikenda.

Kuleba je rekao da je prerano govoriti o posledicama po Ukrajinu, ali je kasnije u toku dana razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom kako bi razgovarao o događajima i kontraofanzivnim naporima Kijeva.

Američki Stejt department je u svom naknadnom saopštenju naveo da će Vašington ostati „u bliskoj saradnji“ sa Kijevom kako se situacija bude razvijala.

Ukrajinska vojska izvestila je u subotu o ofanzivi u blizini sela koja okružuju Bahmut, koju su Vagnerove snage zauzele u maju nakon višemesečnih borbi. Kijev je takođe tvrdio da je oslobodio selo Krasnohorivka u Donjecku, ali su dobici bili sve veći.

Kontraofanziva je generalno bila „sporija nego što se željelo“, rekao je nedavno Zelenski.

Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je u subotu da nije bilo trenutnog povlačenja ruskih snaga sa linije fronta ka Moskvi.

„Oni… svi ostaju na svojim mestima. Oni nastavljaju svoj otpor“, rekao je Danilov, preneli su ukrajinski državni mediji.