Pretnja plaćenika Rusije oživljava zabrinutost zbog bezbednosti nuklearnog arsenala

Pretnja plaćenika Rusije oživljava zabrinutost zbog bezbednosti nuklearnog arsenala

Marš Vagnerove plaćeničke grupe na Moskvu oživeo je stari strah u Vašingtonu: šta se dešava sa ruskim nuklearnim zalihama u slučaju domaćih preokreta, prenosi Rojters.

Dogovor od subote Vagnerovog šefa Jevgenija Prigožina da naredi svojim borcima da se vrate u njihove kampove ugušio je trenutne brige o velikom sukobu unutar Rusije. Ali ova epizoda je signalizirala da rusko držanje ruskog predsednika Vladimira Putina na vlasti slabi.

Slike tenkova na ruskim ulicama podsetile su na neuspeli puč komunističkih tvrdolinijaša 1991. koji je izazvao zabrinutost za bezbednost sovjetskog nuklearnog arsenala i mogućnost da nevaljali komandant ukrade bojevu glavu, rekli su bivši zvaničnici američke obaveštajne službe.

„IC (obaveštajna zajednica) će biti super-fokusirana na (ruske) nuklearne zalihe“, rekao je Mark Polimeropulos, bivši viši oficir CIA-e koji je nadgledao tajne operacije agencije u Evropi i Evroaziji.

„Želite da znate ko ima kontrolu nad nuklearnim oružjem jer ste zabrinuti da bi teroristi ili loši momci poput (čečenskog lidera Ramzana) Kadirova mogli da dođu za njima radi poluge koju mogu da dobiju“, rekao je Danijel Hofman, bivši viši oficir CIA-e koji je služio kao šef moskovske stanice agencije.

Kadirov je poslao hiljade svojih milicionera u Rostov na Donu, južni grad koji su Prigožinovi borci zauzeli i potom napustili, obećavajući da će pomoći u gušenju pobune.

Istina, američki zvaničnici kažu da ne vide neposrednu pretnju bezbednosti ruskog strateškog i taktičkog naoružanja. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je cilj dogovora koji je Vagnerove borce vratio u njihove kampove bio da se izbegnu sukobi i krvoproliće.

„Nismo videli nikakve promene u rasporedu ruskih nuklearnih snaga“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost odgovarajući na pitanja Rojtersa. „Rusija ima posebnu odgovornost da održi komandu, kontrolu i čuvanje svojih nuklearnih snaga i da osigura da se ne preduzmu nikakve radnje koje ugrožavaju stratešku stabilnost.

Ali bezbednost ovog oružja je stalna briga za Vašington. Američke obaveštajne agencije su u svojoj Godišnjoj proceni pretnje za 2023. navele da „bezbednost nuklearnog materijala Rusije… ostaje zabrinutost uprkos poboljšanju materijalne zaštite, kontrole i računovodstva na ruskim nuklearnim lokacijama od 1990-ih“.

Kongresni pomoćnik je primetio da je Kremlj poslednjih godina upumpao dodatne resurse u modernizaciju svog arsenala, dodajući da su „ruske strateške snage generalno bile u obliku broda“.

Scenario koji sada zabrinjava planere može biti mogućnost da odmetnuta vojna frakcija stekne sposobnost donošenja odluka u vezi sa nekim od naoružanja ako ponovo buknu podele oko rata u Ukrajini razotkrivenog Prigožinovom pobunom.

Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima ostavljeno bi da se pitaju kako bi bilo koja nova vlast koristila oružje, rekao je Hofman.

„To je sposobnost da iznuđujete Zapad za šta god želite. I možda neće igrati po istoj vrsti pravila koja ima Putin“, rekao je on, napominjući kako ruski lider nije reagovao na nuklearne pretnje koje je uputio kao odgovor na podršku Zapada borbi Ukrajine protiv ruskih okupacionih snaga.

Ruski nuklearni arsenal je najveći na svetu, procenjen 2022. na 5.977 bojevih glava od strane Federacije američkih naučnika, u poređenju sa procenjenih 5.428 koje drže SAD.

Prikupljanje informacija o komandnoj strukturi ruskih strateških snaga i bezbednosnim i drugim aspektima zaliha dugo je bilo među najvišim prioritetima američkih špijunskih agencija, rekli su bivši oficiri CIA.

Taj posao je postao teži sa Putinovom odlukom iz avgusta 2022. da zaustavi američke inspekcije ruskih nuklearnih lokacija u skladu sa Ugovorom o novom START-u, koji je omogućio stranama da međusobno pregledaju i nadgledaju strateške nuklearne snage.

Ta odluka ostavila je Vašington u velikoj meri zavisnim od špijunskih satelita za procenu bezbednosti lokacija nuklearnog oružja i kretanja bojevih glava, kao i od presretanja komunikacija za praćenje lojalnosti ruskih komandanata, rekao je Polimeropulos.

„Ovo je oduvek bio supervisok (američki) prioritet prikupljanja obaveštajnih podataka i komandovanja i kontrole nuklearnog oružja u Rusiji“, rekao je Hofman. „Svi znamo da je opasno, zbog čega smo imali sve ove sporazume, gde smo imali mnogo transparentnosti, koje sada više nema.“