Novo istraživanje sugeriše da smo bliže nego ikada mogućnosti da 3D štampamo lekove

Novo istraživanje sugeriše da smo bliže nego ikada mogućnosti da 3D štampamo lekove

3D štampana medicina mogla bi da bude budućnost personalizovane zdravstvene zaštite, a istraživanja koja sada sugerišu da su štampane tablete dostigle dovoljan kvalitet da odgovaraju standardima postavljenim za konvencionalno proizvedene tablete.

Naša nova studija, objavljena u International Journal of Pharmaceutics, naglašava obećanje koje 3D štampani lekovi imaju za pacijente.

Ako možemo da prilagodimo 3D štampanje svakodnevnoj upotrebi, skoro neograničen potencijal da se lekovi prilagode vašim specifičnim zdravstvenim potrebama može postati stvarnost ranije nego što mislite.

Već duže vreme proizvodi se lekovi prema onome što biste mogli nazvati pristupom „jedna veličina za sve“, pri čemu tablete i kapsule dolaze u samo određenom broju doza. Ali šta ako te tačne doze ne rade za vas?

Uzimanje previše ili premalo vaših lekova može biti teško izbeći kada dolazi samo u određenim dozama. Ovo može imati ozbiljne posledice kada uzimate važne lekove kao što su antidepresivi koji izazivaju neželjene efekte kada se doza promeni prebrzo.

Tradicionalno rešenje za ove scenarije bilo je pokušaj da se tableta razbije na polovine ili četvrtine kako bi se dobila doza između. Ali ovo nije moguće za svaku tabletu, a čak i ako jeste, istraživanja pokazuju da se često završava netačnom dozom.

3D štampanje može ukloniti nagađanje i pružiti fleksibilnost zdravstvenim radnicima da zaista personalizuju medicinu koja vam odgovara.

Možda ste videli 3D štampače koji proizvode igračke, medicinske uređaje, pa čak i hranu.

Štampanje lekova koristi istu tehnologiju, izgrađujući tabletu jedan po jedan sloj topljenjem leka u kombinaciji sa drugim odobrenim sastojcima kako bi se pomoglo da se rastvori u stomaku. Važno je da se tablet može 3D štampati u bilo kojoj potrebnoj dozi davanjem uputstava mašini da je odštampa veće ili manje.

U našoj dokaznoj studiji koncepta bili smo u mogućnosti da 3D štampamo tablete koje sadrže veoma precizne doze kofeina, na način koji bi bio izuzetno težak sa konvencionalnim metodama proizvodnje.

Umesto da biramo dozu na osnovu ograničenih komercijalnih opcija, prvo smo izabrali dozu, a zatim dizajnirali i odštampali tabletu u skladu sa tim.

Iako se često ne smatra lekom, izbor kofeina u ovom istraživanju je važan jer je to najrasprostranjeniji lek za ponašanje u svetu. Pokušaj da se smanji unos kofeina često uzrokuje glavobolje i mučninu zbog problema u pravilnom snižavanju doze. Ovo je jedan od mnogih scenarija u kojima bi pristup koji odgovara svima bio nedovoljan.

U poređenju sa pokušajima da se konvencionalna tableta kofeina podeli na iste doze, pokazalo se da 3D štampane tablete imaju daleko tačniju dozu.

Naši rezultati pokazuju jednostavan proces za proizvodnju „pravog leka za pravog pacijenta u pravo vreme“. Ovo je jedan od vodećih principa personalizovane medicine.

Iako 3D štampanje postoji već decenijama, njegova upotreba za proizvodnju lekova – posebno u bolničkom ili apotekarskom okruženju – veoma je nova. Timelapse video koji prikazuje dokaz koncepta za ‘polipilulu’. Zasluge: Liam Krueger, autor

Australija ima rigorozne standarde kontrole kvaliteta za lekove zahvaljujući regulaciji Uprave za terapijsku robu, a prerano je reći kako će regulisati 3D štampane lekove.

Sjedinjene Države već imaju jedan 3D štampan lek za napade, Spritam, koji je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA). Proces štampanja pomaže da se dobijena tableta brzo raspadne u ustima za pacijente koji imaju problema sa gutanjem, ali ne nudi prilagođavanje doze.

Međutim, čini se da smo na ivici prilagođenih pristupa u klinici, sa tri nova 3D štampana leka koja su dobila odobrenje FDA za ispitivanje novih lekova tokom 2021-22, i nekoliko drugih kliničkih ispitivanja završenih u poslednjih nekoliko godina.

Predviđamo 3D štampače u apotekama i bolnicama za istinsku personalizaciju na licu mesta. Međutim, u ovoj fazi to ne znači nužno zamenu ili čak takmičenje sa konvencionalnim lekovima.

Brzina proizvodnje trenutnih tehnologija 3D štampanja je mnogo sporija od konvencionalne proizvodnje. Najveće koristi će verovatno imati pacijenti sa posebno komplikovanim režimom uzimanja lekova ili oni koji uzimaju određene vrste lekova kao što su antidepresivi. Tako bi ljudi kojima je to najpotrebnije mogli da imaju sopstveni lek po meri.

U stvari, mogućnosti se protežu dalje od samog odabira prave doze. Praksa farmaceutskog 3D štampanja potencijalno bi mogla da uključi kombinovanje više lekova u jednu „polipilulu“ i potpuno prilagođavanje karakteristika poput oblika, veličine, boje ili teksture.

Zamišljamo evoluciju digitalne zdravstvene zaštite gde se 3D štampa kombinuje sa tehnologijama kao što su mašinsko učenje, veštačka inteligencija i veliki podaci, čineći naš sledeći veliki korak ka zaista personalizovanoj medicini.

Ova budućnost će zahtevati zajednički napor između istraživača, zdravstvenih radnika i regulatornih tela da definišu mesto 3D štampanja u zdravstvenoj zaštiti, ali bi moglo da nas vidi kako preuzimamo personalizovani lek iz lokalne apoteke ili bolnice pritiskom na dugme.