Bela kuća zamera novinarima zbog navoda o korupciji porodice Bajden

Bela kuća zamera novinarima zbog navoda o korupciji porodice Bajden

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer su se u petak sukobili sa novinarima oko navoda da su predsednik Džo Bajden i njegov sin Hanter učestvovali u šemi pritiska na kineskog biznismena.

Tokom konferencije za štampu u Beloj kući, reporter Njuzmaksa Džejms Rozen pročitao je celu tekstualnu poruku iz 2017. koju je Hanter Bajden navodno poslao Henriju Džaou, zvaničniku kineske vlade i biznismenu sa kojim je predsednikov sin pregovarao o poslovnom dogovoru.

„Sedim ovde sa svojim ocem i želeli bismo da razumemo zašto preuzeta obaveza nije ispunjena“, navodno je Hanter Bajden napisao Žaou, u suprotnosti sa ponovljenom predsednikovom tvrdnjom da nikada nije znao za poslove svog sina sa inostranstvom. „Recite direktoru da bih želeo da ovo rešim sada pre nego što izmakne kontroli, a sada znači večeras“, nastavio je Hanter. „I, Z, ako dobijem poziv ili poruku od bilo koga drugog koji je umešan u ovo osim tebe, Džanga ili predsednika, postaraću se da između čoveka koji sedi pored mene i svake osobe koju poznaje… nećeš zažaliti prateći moje uputstvo.“

Poruku je republičkom istražnom komitetu predao uzbunjivač Službe unutrašnjih poslova prošlog meseca, a Bajdenova administracija nije osporila njenu autentičnost. Ta osoba je vodila istragu o Hanterovim poreskim poslovima 2020. godine, ali se obratila panelu GOP-a da navede da je Ministarstvo pravde prikrilo poresku prevaru od strane predsednika predsednika.

Kirbi je odbio da komentariše tekstualnu poruku. „Jednostavno neću to da uradim. U redu? Neću to da uradim“, odgovorio je Rozenu, pre nego što je napustio podijum i završio brifing.

Govoreći nakon Kirbija, Žan-Pjer je takođe odbio da komentariše, rekavši da se njena koleginica ranije „obratila” na tu temu. Pod pritiskom više novinara, Žan-Pjer je naglasio da „neće ulaziti u porodične rasprave, lične porodične rasprave“.

Bajdenove poslove sa inostranstvom trenutno istražuje Nadzorni odbor Predstavničkog doma kojim upravljaju republikanci, dok njegove poreske poslove ispituje Komisija za načine i sredstva Predstavničkog doma. U Senatu, republikanski poslanici su takođe izvršili pritisak na Bajdenove, navodeći da su uzimali mito od ukrajinskog direktora za gas dok je Džo Bajden bio potpredsednik.

Optužbe protiv porodice Bajden pojavile su se pre izbora 2020. godine, kada je Njujork post objavio dokumente pronađene na Hanterovom laptopu. U dosjeima je detaljno opisano Hanterovo učešće u brojnim stranim poslovnim poduhvatima, uključujući visoko plaćeni boravak u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije, višemilionske poslove u Kini koji su zavisili od upoznavanja partnera sa njegovim ocem, i navodnu šemu za organizovanje finansiranja Izvođač radova iz Pentagona za proučavanje opasnih bioloških agenasa u Ukrajini.