Ukrajinski ombudsman se žali na ćutanje mađarskog kolege o ratnim zarobljenicima

Ukrajinski ombudsman se žali na ćutanje mađarskog kolege o ratnim zarobljenicima

Mađarski ombudsman ostavio je bez odgovora apel komesara Vrhovne rade za ljudska prava Dmitra Lubinca u vezi sa ukrajinskim vojnicima, bivšim ratnim zarobljenicima koje je Rusija predala Mađarskoj, prenosi Ukrinform.

„Obratio sam se mađarskom ombudsmanu čim sam dobio informaciju o boravku naših državljana u takvom statusu i pitao kako se dogodilo da su sada ukrajinski državljani koji imaju zvanični status ratnih zarobljenika na teritoriji Ruske Federacije nekako prebačeni. na teritoriju Mađarske?Gde su?Pod kojim uslovima?Zašto ukrajinske diplomate ne smeju da ih posete?Nažalost, nisam dobio nijedan odgovor od mađarskog kolege, pa sam se obratio međunarodnoj instituciji koja može da proceni postupke ombudsmana“, rekao je Lubinets.

Prema njegovim rečima, trenutno deo ove grupe ukrajinskih vojnika ostaje na teritoriji Mađarske u uslovima sličnim zarobljeništvu: imaju ograničen krug komunikacije i oduzeti su im mobilni telefoni. Rođacima je bilo dozvoljeno da posete neke od njih, ali su mogli da razgovaraju samo u prisustvu mađarske strane.

Lubinjec je ranije rekao da je Mađarska prekršila međunarodno humanitarno pravo jer je protivzakonito da uzimaju ratne zarobljenike sa teritorije Ruske Federacije. On je posebno objasnio da se ova lica smatraju ratnim zarobljenicima samo na teritoriji koju kontroliše jedna od strana u međunarodnom vojnom sukobu, odnosno Ruska Federacija.

Kako je saopšteno, 9. juna Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je otpravnika poslova Mađarske tražeći od njega da pruži detaljne informacije o ukrajinskim ratnim zarobljenicima koje je Rusija predala Budimpešti i da im odmah obezbedi konzularni pristup.

Takođe je saopšteno da ukrajinska vlada nikada nije bila obaveštena o relevantnim pregovorima koji se vode između mađarske i ruske strane. Ukrajinska strana je saznala da je Rusija Budimpešti predala 11 Ukrajinaca mađarskog porekla iz javnih izjava zamenika premijera Mađarske Žolta Šemjena mađarskim medijima.

Uz asistenciju Ambasade Ukrajine u Mađarskoj, troje ukrajinskih državljana iz redova ratnih zarobljenika predatih Mađarskoj vratilo se u Ukrajinu. 23. juna još dva ukrajinska vojnika su stigla do Ukrajine, rekao je portparol ukrajinskog MIP-a Oleg Nikolenko.