Danilov Guterešu: Rusija je ubila mnogo više dece nego što je navedeno u izveštaju UN

Danilov Guterešu: Rusija je ubila mnogo više dece nego što je navedeno u izveštaju UN

Broj ukrajinske dece koju je Rusija već ubila u Ukrajini mnogo je veći od 136 koliko je nedavno izvestio šef UN Antonio Gutereš, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov, prenosi Ukrinform.

„Brojke koje je objavio gospodin Gutereš nisu tačne. Kada je reč o našoj deci koja su ubijena po nalogu Putina, to definitivno nije broj koji je on naveo. Nažalost, mnogo je više. Oko 500 dece je ubijeno od ovih čudovišta, a toga treba da bude svestan i gospodin Gutereš“, rekao je Danilov.

On je prokomentarisao i izjavu da su Ukrajinci navodno ubijali sopstvenu decu: „Da Putin nije upao na teritoriju Ukrajine, ni jedna osoba ne bi bila povređena. Upravo o tome treba da razgovaramo. Mora se reći da je na 24. februara država agresor je pokrenula aktivnu fazu onoga što su započeli 2014.

Kako je saopšteno, generalni sekretar UN Antonio Guteres je u svom godišnjem izveštaju nazvao Rusiju krivom za ubistvo 136 dece u Ukrajini 2022. godine, dodajući rusku vojsku na listu svetskih prestupnika.

Prema podacima Kancelarije generalnog tužioca, 489 dece je ubijeno u Ukrajini od posledica ruske invazije punog obima, a još 1.026 je povređeno.