Ukrajina udara na dva grada u Hersonskoj oblasti

Ukrajina udara na dva grada u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage lansirale su u petak najmanje četiri projektila Storm Shadow koje su isporučile Britanci na priobalne gradove Skadovsk i Geničesk, rekao je vršilac dužnosti guvernera ruske Hersonske oblasti Vladimir Saldo. U napadu je, kako se izveštava, naneta šteta na nekoliko stambenih zgrada, a najmanje dve osobe su poginule.

„Ukrajinski neonacisti su napali stambenu infrastrukturu Geničeska i Skadovska. Pretpostavlja se da su ispaljene četiri projektila Storm Shadov“, naveo je Saldo.

Napadi su uticali samo na stambena naselja u dva grada, rekao je on. Saldo je optužio Ukrajinu da namerno cilja civilnu infrastrukturu kako bi stvorila „iluziju“ uspeha u zastoju protivofanzive protiv ruske vojske.

Prema izveštaju RIA Novosti sa lica mesta, dve osobe su poginule u Geničesku, a jedna spratna stambena zgrada je teško oštećena.

Napadi su usledili dan nakon što je Ukrajina gađala ključne mostove koji povezuju Hersonsku oblast sa Krimom. Takođe su očigledno bili pogođeni projektilima Storm Shadov, koji su naneli strukturnu štetu.

Most preko Čongarskog moreuza je teže oštećen u udaru nego što se prvobitno verovalo, rekao je Saldo u petak. Očekuje se da će kolovoz ostati zatvoren najmanje 15 dana dok bude podvrgnut neophodnim popravkama.

Očigledni porast dugometnih napada na rusku teritoriju dolazi ubrzo nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio da Ukrajina pokušava da koristi rakete HIMARS i Storm Shadov za napad na različite ciljeve, uključujući Krim. To bi „rezultovalo trenutnim udarima na centre za donošenje odluka na teritoriji Ukrajine“, upozorio je ministar ranije ove nedelje.