SAD, Velika Britanija i Francuska zahtevaju od UN da istraže rusku upotrebu iranskih bespilotnih letelica u Ukrajini za razbijanje sankcija

SAD, Velika Britanija i Francuska zahtevaju od UN da istraže rusku upotrebu iranskih bespilotnih letelica u Ukrajini za razbijanje sankcija

Sjedinjene Države, Britanija i Francuska zatražile su u petak da Ujedinjene nacije hitno istraže prijavu ruske upotrebe stotina iranskih bespilotnih letelica u ratu u Ukrajini, što bi predstavljalo kršenje sankcija Ujedinjenih nacija. Ali nije jasno da li će UN to učiniti suočeni sa snažnim protivljenjem Rusije, piše AP.

Rusija poriče da je koristila iranske bespilotne letelice, uprkos široko rasprostranjenim dokazima da su korišćeni za napade na ukrajinske gradove.

Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild napomenula je da su SAD ovog meseca objavile dodatne informacije koje dokumentuju da Iran obezbeđuje stotine bespilotnih letelica, poznatih kao UAV ili dronovi, kao i opreme koja se može koristiti u njihovoj proizvodnji. Ukrajina i Velika Britanija su takođe predale Ujedinjenim nacijama dokaze o iranskim bespilotnim letelicama koje je pronašla ukrajinska vojska, rekla je ona.

„Ovo je pitanje života ili smrti za ukrajinski narod“, rekao je američki ambasador Savetu bezbednosti UN nakon saopštenja u kome se poziva na istragu, koje su takođe potpisale Albanija i Ukrajina.

Pet zemalja optužilo je Rusiju da je prekršila rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se podržava nuklearni sporazum iz 2015. između Irana i šest velikih sila, ne samo tako što je nabavila stotine bespilotnih letelica Mohadžer i Šahed tako što je radila sa Iranom na proizvodnji bespilotnih letelica unutar Rusije.

Rezolucija iz 2015. zabranjuje svim zemljama da prenose takvo oružje iz Irana bez prethodnog odobrenja Saveta bezbednosti, koje nije dato, navodi se u saopštenju.

„Rusija je koristila ove bespilotne letelice poslednjih nedelja za napad na Kijev, uništavanje ukrajinske infrastrukture i ubijanje i terorisanje ukrajinskih civila“, saopštile su SAD i njihovi saveznici. „Ujedinjene nacije moraju odgovoriti na sve veće pozive međunarodne zajednice da se istraže ova kršenja.

Zamenik portparola UN-a Farhan Hak rekao je da Sekretarijat UN, koji vodi generalni sekretar UN Antonio Gutereš, još uvek analizira informacije koje je dobio u vezi sa „navodnim transferom letelica bez posade od strane Irana na način koji nije u skladu“ sa rezolucijom iz 2015.

On je rekao da će o izveštaju koji se uskoro očekuje od Guteresa ovog meseca raspravljati stručnjaci za komitet koji nadgleda sprovođenje rezolucije, a u julu i 15-člani Savet bezbednosti. Rusija je jedna od pet stalnih članica sa pravom veta.

Tomas-Grinfild je rekao novinarima da rezolucija generalnom sekretaru daje mandat da otvori istragu. Hak nije dao naznake da li će Gutereš to učiniti.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia rekao je Savetu bezbednosti da Ukrajina nije dala Rusiji ili Iranu „jotu verodostojnih dokaza“ o upotrebi iranskih dronova.

„Nadamo se da generalni sekretar ima dovoljno mudrosti da ne bude zaveden od strane naših bivših zapadnih partnera“, rekao je Nebenzia.