Škotska je saopštila da gubi 3,5 milijardi evra svake godine zbog Bregzita

Škotska je saopštila da gubi 3,5 milijardi evra svake godine zbog Bregzita

Škotska vlada je u petak objavila izveštaj o ekonomskom uticaju tog poteza povodom obeležavanja sedme godišnjice odlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, navodeći značajan gubitak prihoda.

Izveštaj je objavljen na sajtu škotske vlade, prenosi „Evropska istina”.

Podaci škotske kancelarije za reviziju pokazuju da će dugoročno, BDP UK pasti za 4% zbog Bregzita, što znači godišnji gubitak od tri milijarde funti (3,5 milijardi evra) za Škotsku.

Među ostalim ekonomskim posledicama je i rast cena hrane, koji je dostigao maksimum od 45 godina i od čega je oko trećine izazvano Bregzitom.

44% škotskih preduzeća je navelo Bregzit kao glavni razlog za poteškoće u trgovini sa inostranstvom, dok je 45% turističkih preduzeća na visoravnima i ostrvima Škotske prijavilo nedostatak osoblja izazvanog gubitkom slobode kretanja.

Edinburg žali što je škotska ekonomija, posebno zavisna od turizma, teško pogođena gubitkom slobode kretanja i novim pravilima Velike Britanije o ekonomskoj migraciji.

Kao što znate, 2016. je 62% glasalo za ostanak u EU, što je najviše u celoj Velikoj Britaniji van Londona.

Nakon Bregzita, Škotska nacionalna partija, koja je sada stranka na vlasti u zemlji, pokrenula je – iako neuspešnu – kampanju za nezavisnost, tvrdeći da će joj to omogućiti povratak u Evropsku uniju.

Treba napomenuti da je, sedam godina nakon referenduma, udeo onih koji žele da ponovo uđu u EU takođe porastao na najviši nivo od 2016. među ostalim Britancima.