Obama je rekao da „nije bilo oružane invazije na Krim“

Obama je rekao da „nije bilo oružane invazije na Krim“

Bivši američki predsednik Barak Obama, čiji se drugi mandat poklopio sa ruskom aneksijom Krima i njenom invazijom na Donbas, objasnio je nedostatak aktivne podrške Kijevu sa Zapada u poređenju sa događajima iz 2022. godine.

Prema Obaminim rečima, Ukrajina 2014. „nije bila Ukrajina o kojoj danas govorimo“.

„Postoji razlog zašto nije bilo oružane invazije na Krim. Zato što je na Krimu bilo mnogo ljudi koji su govorili ruski i bilo je izvesnih simpatija prema stavovima koje zastupa Rusija. Čak iu tadašnjoj (Vrhovnoj radi) je bilo ruskih simpatizera. Politika u Ukrajini je bilo teže“, dodao je on.

Bivši američki predsednik zauzeo se i za bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel, koju kritikuju zbog zbližavanja sa Rusijom i nedovoljno oštre politike.

„I ja i Merkelova, koju veoma poštujem, morali smo da uključimo mnoge druge Evropljane koji su u to vreme bili u panici da uvedu sankcije i spreče Putina da nastavi svoju invaziju na Donbas i ostatak Ukrajine“, rekao je on.

„S obzirom na fazu u kojoj se Ukrajina nalazila u to vreme i raspoloženje u Evropi, držali smo linije. A onda se desilo da se pojavio osećaj ukrajinskog identiteta, odvojenog od Rusije, i odlučnost Ukrajine da protera ruske trupe, priprema vojska i civilno društvo da se odupru ruskoj invaziji“, dodao je Obama.

On je zaključio da je Zapad izazvao Putina „oruđem koje smo imali u to vreme, s obzirom na stanje u kojem se nalazila Ukrajina“.

Treba napomenuti da je tezu o odsustvu „vojne invazije” na Krim više puta opovrgao i sam Putin, koji je priznao da su takozvani „mali zeleni ljudi” – vojnici bez identifikacionih oznaka – pripadali ruskoj vojsci.