Modi negira diskriminaciju u Indiji na Bajdenovoj konferenciji za novinare

Modi negira diskriminaciju u Indiji na Bajdenovoj konferenciji za novinare

Indijski premijer Narendra Modi negirao je da je diskriminacija manjina postojala pod njegovom vladom tokom konferencije za novinare sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da je u četvrtak sa Modijem razgovarao o ljudskim pravima i drugim demokratskim vrednostima, nakon što su ga zagovornici prava i progresivni poslanici njegove Demokratske stranke pozvali da javno pokrene to pitanje.

Na pitanje novinara tokom retke konferencije za novinare koje korake je spreman da preduzme da bi „poboljšao prava muslimana i drugih manjina u vašoj zemlji i da bi podržao slobodu govora“, Modi je sugerisao da ne treba da se poboljšavaju.

„Naš Ustav i naša vlada, a mi smo dokazali da demokratija može da izbavi. Kada kažem: kasta, veroispovest, religija, pol – nema prostora za bilo kakvu diskriminaciju (u mojoj vladi)“, rekao je Modi novinarima u Beloj kući.

Poslednjih dana su eskalirali pozivi da Bajden javno prozove ono što aktivisti kažu da je pogoršanje stanja ljudskih prava u Indiji. Značaj Indije da se SAD suprotstave Kini otežava Vašingtonu da kritikuje stanje ljudskih prava u najvećoj demokratskoj zemlji na svetu, kažu analitičari.

Američki predsednik je u četvrtak postavio crveni tepih Bele kuće za Modija kao deo njegovog napora da ubrza jače američko-indijske odnose.

Jedine dve muslimanke članice Kongresa SAD – predstavnice Ilhan Omar i Rašida Tlaib – zajedno sa predstavnicom Aleksandrijom Okasio-Kortez, odvojeno su rekle da će bojkotovati Modijevo obraćanje Kongresu u četvrtak, navodeći navode o zlostavljanju indijskih disidenata i manjina, posebno muslimana .

Američki senator Berni Sanders rekao je da je Modijev „agresivni hindu nacionalizam“ „ostavio malo prostora za indijske verske manjine“.

Prednosti politike indijske vlade dostupne su svima, rekao je Modi u četvrtak.

Grupe za ljudska prava kažu da je došlo do napada na disidente, manjine i novinare u Indiji otkako je Modi preuzeo dužnost 2014. godine.

Indija je pala sa 140. na Svetskom indeksu slobode medija u 2014. na 161. mesto ove godine, što je najniža tačka, dok je takođe vodila na listi za najveći broj isključenja interneta na svetu pet godina zaredom.

Kancelarija UN-a za ljudska prava opisala je zakon o državljanstvu iz 2019. godine kao „osnovno diskriminatoran“ za isključivanje muslimanskih migranata. Kritičari su ukazali na zakone protiv konverzije koji dovode u pitanje ustavom zaštićeno pravo na slobodu vjeroispovijesti i ukidanje posebnog statusa Kašmira sa većinskim muslimanskim stanovništvom i 2019. godine.

Došlo je i do rušenja imovine u vlasništvu Muslimana u ime uklanjanja nelegalne gradnje; i zabranu nošenja hidžaba u učionicama u Karnataki kada je Modijeva hinduistička nacionalistička partija Bharatiia Janata (BJP) bila na vlasti u toj državi.