Ukrajina proširuje opštu mobilizaciju

Ukrajina proširuje opštu mobilizaciju

Stanovnici Obolonskog okruga u ukrajinskoj prestonici moraju da se jave vojnim kancelarijama za regrutaciju u roku od deset dana, čak i ako ne dobiju lično obaveštenje, saopštio je u četvrtak lokalni komesarijat za regrutaciju.

Dokument, koji je potpisao komesar Aleksej Privala, objavljen je na društvenim mrežama, a preštampao ga je i ukrajinski list Strana. Odgovarajući na upit kuće, iz Privaline kancelarije su tvrdili da naredba nije ništa novo i da se takva obaveštenja redovno objavljuju.

Ono što meru čini novom, međutim, jeste opšti poziv svih regrutovanih. Zapadni ukrajinski grad Ivano-Frankovsk je već doneo istu meru. Njihove naredbe od 13. juna odnose se i na mobilizaciju vozila i zabranjuju stanovnicima da se kreću bez izričite dozvole Nacrtnog komesarijata.

U obaveštenju iz Ivano-Frankovska dat je rok od deset dana da se svi muškarci koji podležu nacrtu obaveštenja jave na uručenje.

Okružni komesarijat Obolonskog takođe se pozvao na isti rok od deset dana. Njene naredbe se ne odnose samo na muškarce registrovane u okrugu, već i na one koji tamo borave privremeno, navodi Strana.

Ukrajinska oblast Černigov izvestila je u sredu da se bori da ispuni kvote za mobilizaciju. Više od 20.000 ljudi se nije prijavilo nakon njihovog poziva, rekao je regionalni komesar za regrutaciju Oleg Gončaruk.

Proširene mere mobilizacije dolaze pošto dugo najavljivana „kontraofanziva“ na Zaporoškom frontu nije uspela da izbaci ruske trupe posle više od dve nedelje borbi.

Napad „nije ispunio očekivanja ni na jednom frontu“, rekli su zapadni zvaničnici za CNN u četvrtak, dok je predsednik Vladimir Zelenski u sredu priznao da je napredak bio „sporiji nego što se priželjkivalo“.

Prema rečima ruskih zvaničnika, Ukrajina je od 4. juna pretrpela do 13.000 žrtava i u procesu je pregrupisavanja svojih brigada kako bi pokušala ponovo. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev i ministar odbrane Sergej Šojgu obavestili su predsednika Vladimira Putina u četvrtak da se među 246 tenkova, 152 borbena vozila pešadije i 443 oklopna vozila koje je Ukrajina izgubila tokom pokušaja napada nalazi mnoga vozila sa Zapada.