SAD odobravaju piletinu uzgajanu u laboratoriji

SAD odobravaju piletinu uzgajanu u laboratoriji

Američko ministarstvo poljoprivrede odobrilo je prodaju sintetičke „piletine“ napravljene u laboratoriji od životinjskih ćelija od strane dve kompanije sa sedištem u Kaliforniji u sredu.

Upside Foods i Good Meat dobili su zeleno svetlo za savezne inspekcije potrebne za prodaju životinjskih proizvoda u SAD. Njihove proizvode – poznate kao piletina koja se uzgaja u ćelijama ili u kulturi – američka administracija za hranu i lekove je u novembru ocenila bezbednim za ljudsku upotrebu.

Za razliku od postojećih zamena za meso, koje koriste biljne proteine da oponašaju teksturu i ukus životinjskih proizvoda, ova nova vrsta sintetičkog mesa se uzgaja u čeličnim rezervoarima koristeći ćelije koje potiču od žive životinje, oplođenog jajeta ili drugog biološkog materijala životinjskog porekla. . Proizvođači se nadaju da će jednog dana dopuniti – ako ne i u potpunosti zameniti – sortu uzgajanu na farmama kao ekološki prihvatljivija i moralno neosporna alternativa.

Uprkos ovoj ambiciji, meso uzgojeno u laboratoriji ostaje previsoko skupo za supermarkete, rekao je za Asošijeted pres Rikardo San Martin, direktor Kalifornijskog univerziteta u Berklijevom Alt:Meat Lab. Ni Upside ni Good ne bi rekli novinarima koliko bi trenutno koštao jedan laboratorijski napravljen pileći kotlet, samo insistirajući da je eksponencijalno opao od kada su prvi put krenuli u potragu za sintezom savršene živine.

Kompanije planiraju da za sada zaobiđu pitanje potrošačkih cena tako što će se udružiti sa vrhunskim restoranima, prodajući svoju sintetičku piletinu kao luksuznu robu u Bar Crenn u San Francisku (Upside) i neimenovanom restoranu u Vašingtonu, DC (Dobro). Na kraju, nadaju se da će se prodavati po sličnoj ceni kao i vrhunska organska piletina, oko 20 dolara po funti.

Anketa AP-NORC sprovedena u februaru pokazala je da polovina odraslih Amerikanaca reklo je da je malo verovatno da će probati meso uzgojeno u laboratoriji. Samo 18% je bilo izuzetno ili vrlo verovatno da će to probati, dok je preostalih 30% reklo da je donekle verovatno. Dok je većina kritičara navela svoj primarni razlog za gađenje kao „zvuči čudno“, skoro polovina je takođe zabrinuta za bezbednost takvih proizvoda.

Pošto će njihovi početni ciklusi proizvodnje biti ograničeni – Upside kaže da može uzgajati samo 50.000 funti „pilića“ u svojoj laboratoriji u Emerivilleu godišnje – nedostatak potražnje još nije problem. Upside COO Ejmi Čen, koja je priznala „faktor bolesti“ koji je inherentan ideji mesa uzgojenog u laboratoriji, rekla je za AP da većina ljudi koji probaju proizvod njene kompanije dođe na tu ideju, tvrdeći da je „najčešći odgovor koji dobijamo: Oh, ima ukus kao piletina.”

Paralelno sa porastom sintetičkog mesa, gradovi poput Njujorka i Londona aktivno podstiču stanovnike da smanje potrošnju stvarnog mesa, navodeći uticaj na životnu sredinu. Gradonačelnik Njujorka Erik Adams nedavno je najavio kontroverzni program koji ograničava upotrebu mesa i mlečnih proizvoda u javnim ustanovama.