Pentagon podržava isporuku kasetne municije Ukrajini

Pentagon podržava isporuku kasetne municije Ukrajini

Ministarstvo odbrane SAD veruje da bi kasetna municija pomogla Ukrajini u suprotstavljanju ruskim okupacionim snagama, posebno tokom probijanja odbrambenih linija.

Takav stav iznela je zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu za Rusiju i Ukrajinu Lora Kuper tokom saslušanja u Kongresu u četvrtak, piše „Evropska pravda“.

Prema rečima predstavnika Pentagona, obezbeđivanje Ukrajine kasetnom municijom bilo bi korisno „sa stanovišta efektivnosti na bojnom polju“.

„Naši vojni analitičari su potvrdili da bi DPICM (Dual Purpose Advanced Conventional Munitions. – Red.) bio koristan, posebno protiv učvršćenih ruskih pozicija na bojnom polju“, rekla je ona.

Kuper je dodao da SAD ne daju ovo oružje Ukrajini zbog kongresnih ograničenja njegovog izvoza, kao i „zabrinutosti oko jedinstva saveznika“.

Kasetna municija obično oslobađa veliki broj malih elemenata koji mogu pogoditi i ubiti civile. Ova municija takođe ima podjednako visok procenat kvara, što ih čini opasnim još mnogo godina nakon završetka sukoba.

U 2008. godini, više od 120 zemalja usvojilo je sporazum o zabrani proizvodnje, upotrebe i skladištenja kasetne municije. SAD, Rusija i Ukrajina su odbile da joj se pridruže.

Mediji su još krajem 2022. objavili da je Turska počela da šalje kasetnu municiju koju su razvili SAD u Ukrajinu nakon višemesečnih molbi Kijeva Bajdenskoj administraciji da obezbedi ove objekte. Ukrajinska strana je demantovala takve izveštaje.

Ranije su mediji pisali i da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra zahtev Ukrajine za snabdevanje kasetnom municijom.