Predsednik Litvanije: Rosatom treba da bude uključen u novi paket sankcija Rusiji

Predsednik Litvanije: Rosatom treba da bude uključen u novi paket sankcija Rusiji

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pozvao je u četvrtak na početak rada na sledećem, dvanaestom paketu sankcija EU protiv Rusije, koji bi trebalo da se tiče, posebno, ruske nuklearne energije.

Nauseda je to rekao tokom sastanka sa ambasadorima država EU u Viljnusu, piše „Evropska istina“ pozivajući se na poruku iz njegovog kabineta.

Predsednik Litvanije je tokom sastanka sa diplomatama istakao da je ključni prioritet njegove zemlje da pomogne Ukrajini za pobedu nad Rusijom. „Samo pobeda Ukrajine može da vrati mir i stabilnost Evropi i našem regionu. Moramo pomoći Ukrajini tako što ćemo joj obezbediti neophodno oružje“, rekao je on.

Odvojeno, Nauseda je istakao značaj sankcija EU protiv Rusije i pozdravio dogovor koji su prethodnog dana postigli ambasadori EU u Briselu u vezi sa 11. paketom sankcija.

„Da bi sankcije funkcionisale efikasno, apelujemo na izbegavanje izuzetaka koji stvaraju nove načine za zaobilaženje sankcija“, rekao je on, pozivajući da se već sada počne sa radom na 12. paketu sankcija EU i uključiti rusku državnu nuklearnu kompaniju Rosatom. u njemu“.

Litvanski lider je takođe ponovio poziv zemljama EU da rade na stvaranju međunarodnog tribunala za istragu zločina ruske agresije, kao i da ruska sredstva zamrznuta u zemljama EU iskoriste za obnovu Ukrajine posle rata.

Pored toga, on je istakao podršku Litvanije evroatlantskim integracijama Ukrajine i izrazio nadu da će Brisel do kraja ove godine započeti pregovore sa Ukrajinom o članstvu u EU.

Jedanaesti paket sankcija Evropske unije protiv Rusije uključuje, između ostalog, ograničenja na uvoz ruske nafte iz naftovoda i kontrolu brodova koji pristaju u evropske luke.

Evropska komisija je početkom maja poslala zemljama članicama EU predloge u vezi sa 11. paketom sankcija protiv Ruske Federacije. Međutim, ambasadori EU nedeljama nisu mogli da se dogovore o predlogu – to je učinjeno tek 21. juna.