Otkriće smeđeg patuljka toplijeg od sunca

Otkriće smeđeg patuljka toplijeg od sunca

Međunarodni tim astronoma otkrio je objekat sličan planeti koji je topliji od sunca. Njihov izveštaj je prihvaćen za objavljivanje u časopisu Nature Astronomi i trenutno je dostupan na arKsiv serveru za pre-štampanje.

Smeđe patuljke ponekad nazivaju neuspelim zvezdama i ne ispunjavaju uslove ni za kategoriju planete ili zvezde. U ovom novom naporu, istraživači su identifikovali jednu koja kruži oko zvezde toliko blizu da je njena temperatura toplija od našeg sunca.

Smeđi patuljak je primećen kako kruži oko belog patuljka male mase zvanog VD0032-317, zvezde sa samo 40% mase našeg Sunca, ali ona je toplija, sa temperaturom od približno 37.000 Kelvina (površina Sunca je približno 5.778 Kelvin). Smeđi patuljak je kasnije nazvan VD0032-317B i utvrđeno je da je njegova temperatura približno 8.000 Kelvina, mnogo toplija od drugih smeđih patuljaka, zbog blizine zvezdi.

VD0032-317 je prvi put posmatran početkom 2000. godine od strane tima koji je proučavao podatke sa veoma velikog teleskopa Evropske južne opservatorije. Istraživači su primetili da nešto vuče zvezdu, što sugeriše da ima pratioca. Tim na ovom novom pokušaju otkrio je da je to smeđi patuljak, a ne zvezda pratilac. Njegova masa je otprilike 75 do 88 Jupitera i brzo kruži oko svoje zvezde, sa periodom od samo 2,3 sata.

Takođe primećuju da je smeđi patuljak plimski zaključan, što rezultira visokim temperaturama na jednoj strani (otprilike 7.250 do 9.800 Kelvina) i nižim temperaturama na drugoj (približno 1.300 do 3.000 Kelvina). Temperature na vrućoj strani su približno 5.100 Kelvina toplije od bilo koje druge poznate džinovske planete. To čini VD0032-317B najtoplijim poznatim smeđim patuljkom i toplijim od bilo koje poznate planete. Ovo, sugerišu istraživači, može dati informacije o tome kako vruće zvezde izazivaju isparavanje pratećih objekata.