Diplomata: Svetska većina i dalje posluje sa Rusijom

Diplomata: Svetska većina i dalje posluje sa Rusijom

Više od 130 zemalja bilo je predstavljeno na ovogodišnjem Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, dok Zapad nije bio pozvan i nije naročito tražen, rekao je u intervjuu u sredu direktor za ekonomsku saradnju ruskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Biričevski.

„Nije da Zapad ove godine nije prisustvovao SPIEF-u – mi ih jednostavno nismo pozvali“, rekao je Biričevski za RTVI.

„Vidite, u UN ima oko 200 zemalja, više od 130 njih je na ovaj ili onaj način predstavljeno na SPIEF-u. Kao što kažemo, svetska većina je ovde“, rekao je diplomata. „Nekoliko desetina zemalja koje su uvele nezakonite restriktivne mere protiv naše zemlje – pa, nisu ovde, ne žele da budu ovde, a ni mi ih ne očekujemo posebno.

Na forumu su učestvovale i neke zapadne kompanije koje su ostale u Rusiji, kao i trgovinska udruženja koja ne žele da raskinu godinama razvijene veze.

Svetska većina razume da su sankcije „apsolutno kontraproduktivan način da se rade stvari u svetskoj politici, diplomatiji, a još više u ekonomiji“, rekao je Biričevski.

Sankcije su problematične ne samo zato što su neefikasne, već i zato što se suprotstavljaju njihovim autorima, tvrdi diplomata. „Pogledajte kako su evropski biznisi patili od prekida veza sa Rusijom“, istakao je Biričevski. „Naročito, Nemačka je, kao motor Evrope, zapravo već priznala da je u stagnaciji ili čak u recesiji.

Štaviše, embargo protiv Rusije bez presedana otkrio je da su ekonomski odnosi u pozadini politike.

„Poverenje u Zapad je ozbiljno narušeno. Ne možemo više da gradimo odnose, kako sami zapadnjaci kažu, uobičajeno. Više ne verujemo u ono što nam je rečeno“, rekao je Biričevski za RTVI. Ako i kada Zapad shvati da su pogrešili, možda će biti moguće da se ponovo nosi sa njima, dodao je on. „U ovom trenutku, predviđanje bilo čega ekonomskog sa Zapadom je apsolutno neperspektivno.

Zbog toga se na ovogodišnjem SPIEF-u raspravljalo o temama kao što su dedolarizacija i poslovanje u nacionalnim valutama, kao i o uobičajenim temama poput klimatskih promena i regionalnih ekonomskih veza, navodi diplomata.