Neandertalske pećinske gravure identifikovane kao najstarije poznate, stare više od 57.000 godina

Neandertalske pećinske gravure identifikovane kao najstarije poznate, stare više od 57.000 godina

Oznake na zidu pećine u Francuskoj su najstarije poznate gravure koje su napravili neandertalci, prema studiji objavljenoj 21. juna 2023. u časopisu otvorenog pristupa PLOS ONE od strane Žan-Kloda Markea sa Univerziteta u Turu, Francuska i njegovih kolega.

Istraživanja poslednjih decenija otkrila su mnogo o kulturnoj složenosti neandertalaca. Međutim, o njihovom simboličkom ili umetničkom izrazu zna se relativno malo. Neandertalcima se pripisuje samo kratka lista simboličkih produkcija, a njihovo tumačenje je često predmet debate. U ovoj studiji, Markuet i njegove kolege identifikovali su oznake na zidu pećine u Francuskoj kao najstarije poznate neandertalske gravure.

Pećina je La Roche-Cotard u francuskom Centru Val de Loire, gde se niz nefigurativnih oznaka na zidu tumači kao prsti, tragovi napravljeni ljudskim rukama. Istraživači su napravili analizu crtanja i koristili fotogrametriju da kreiraju 3D modele ovih oznaka, upoređujući ih sa poznatim i eksperimentalnim ljudskim oznakama. Na osnovu oblika, razmaka i rasporeda ovih gravura, tim je zaključio da se radi o namernim, organizovanim i namernim oblicima stvorenim ljudskom rukom.

Tim je takođe datirao pećinske sedimente pomoću optički stimulisane luminiscencije, utvrdivši da je pećina zatvorena punjenjem sedimenta pre oko 57.000 godina, mnogo pre nego što se Homo sapiens uspostavio u regionu. Ovo, u kombinaciji sa činjenicom da su kameni alati u pećini samo mousterijski, tehnologija povezana sa neandertalcima, je snažan dokaz da su ove gravure delo neandertalaca.

Pošto se radi o nefigurativnim simbolima, namera iza njih je nejasna. Oni su, međutim, slične starosti sa pećinskim gravurama koje je napravio Homo sapiens u drugim delovima sveta. Ovo doprinosi rastućem broju dokaza da su ponašanje i aktivnosti neandertalaca bili slično složeni i raznoliki kao i naši preci.

Autori dodaju: „Petnaest godina nakon nastavka iskopavanja na lokalitetu La Roche-Cotard, gravure su datovane pre više od 57.000 godina i, zahvaljujući stratigrafiji, verovatno pre oko 75.000 godina, što ovu pećinu čini najstarijom ukrašenom pećinom u Francuska, ako ne i Evropa“.