AI bi mogao da transformiše način na koji razumemo emocije

AI bi mogao da transformiše način na koji razumemo emocije

Alat za prepoznavanje emocija — koji su razvili akademici Univerziteta Zapadne Škotske (UVS) — mogao bi pomoći ljudima sa neurorazličitim stanjima, uključujući autizam.

Tradicionalno, prepoznavanje emocija je bila izazovna i složena oblast proučavanja. Međutim, sa nedavnim napretkom u obradi vida i jeftinim uređajima, kao što su nosivi senzori elektroencefalograma (EEG) i elektrokardiograma (EKG), akademici UVS-a su sarađivali kako bi iskoristili moć ovih tehnologija za stvaranje veštačke inteligencije (AI) koja može precizno čitati signale u vezi sa emocijama iz analize mozga i lica.

Profesor Naeem Ramzan, direktor Centra za istraživanje afektivnog i ljudskog računarstva za SMART Environments Research Center na UVS, rekao je: „Emocije su fundamentalni aspekt ljudskog iskustva, a razumevanje signala koji pokreću različite emocije može imati dubok uticaj na različite aspekte našeg živi.

„Naša nedavna studija dovela je do stvaranja sveobuhvatnih podataka koji se mogu primeniti pomoću nosive tehnologije — korišćenjem multi-senzora i veštačke inteligencije — da bi se obezbedilo vitalno sredstvo za prepoznavanje emocija. Podaci takođe predstavljaju vredan resurs za istraživače i profesionalce u industriji, omogućavajući im da bolje razumeju emocionalne okidače i obezbeđujući referentnu tačku koja bi mogla da otključa nove mogućnosti za napredak u zdravlju i blagostanju, obrazovanju i bezbednosti.“

Sistem koristi multimodalnu bazu podataka, koju su razvili istraživači UVS-a, koja se sastoji od signala koji su snimljeni tokom studije korišćenjem audio-vizuelnih stimulansa. Učesnici u studiji su snimani i samoprocenjivali svoju emocionalnu reakciju na svaki stimulans, u smislu reakcije, stimulacije i dominacije. Signali su snimljeni pomoću kamere i nosive, bežične opreme koja ima potencijal da omogući upotrebu afektivnih računarskih metoda u svakodnevnim aplikacijama.

Ovaj proboj mogao bi ponuditi novo oruđe za kliničare, terapeute i negovatelje da bolje razumeju emocionalna stanja pojedinaca sa nizom neurodiverzitetnih stanja; nudeći potencijal za poboljšanje procene mentalnog zdravlja i omogućavanje rane intervencije za emocionalne izazove, otvarajući veće mogućnosti za personalizovane terapijske intervencije.

Tehnologija bi mogla utrti put za stvaranje proširene stvarnosti, virtuelne stvarnosti ili primjene u robotici posebno dizajnirane da pomogne pojedincima razumijevanjem i izražavanjem emocija.