Izgleda da je eozinofilni celulitis inflamatorna bolest tipa 2

Izgleda da je eozinofilni celulitis inflamatorna bolest tipa 2

Čini se da je eozinofilni celulitis inflamatorna bolest tipa 2, sa preferencijalnom aktivacijom transduktora signala Janus kinaze (JAK)1/JAK2 i aktivatora transkripcionih (STAT)5 puteva, prema istraživanju objavljenom na mreži 21. juna u JAMA Dermatology.

Johanna Morot, sa Universite Claude Bernard Lion u Francuskoj, i kolege su ispitivali prirodu upale eozinofilnog celulitisa i drugih puteva ćelijskog signala koji se aktiviraju u kontekstu eozinofilnog celulitisa u seriji slučajeva od januara 2018.1 do 202. decembra. od 14 pacijenata sa eozinofilnim celulitisom i osam zdravih kontrola.

Istraživači su otkrili da u lezijama eozinofilnog celulitisa postoji izražena upala tipa 2 (hemokini CCL17, CCL18 i CCL26 i interleukin 13), sa preferencijalnom aktivacijom JAK1/JAK2-STAT5 puteva. Potpuna klinička remisija kožnih lezija primećena je nakon mesec dana terapije baricitinibom kod pacijenata sa jednim indeksom sa refraktornim eozinofilnim celulitisom.

„Ovi nalazi sugerišu da je eozinofilni celulitis inflamatorna bolest tipa 2 sa preferencijalnom aktivacijom JAK1/JAK2-STAT5 puteva“, pišu autori. „Zajedno sa kliničkim odgovorom na baricitinib, naši podaci zagovaraju razvoj JAK1/JAK2 ciljanih pristupa lečenju eozinofilnog celulitisa i drugih eozinofilnih bolesti.

Nekoliko autora je otkrilo veze sa farmaceutskim kompanijama, uključujući Lilli, proizvođača baricitiniba.