Bajden i Modi produbljuju saradnju SAD i Indije u pregovorima u Beloj kući

Bajden i Modi produbljuju saradnju SAD i Indije u pregovorima u Beloj kući

Očekuje se da će američki predsednik Džo Bajden i indijski premijer Narendra Modi produbiti saradnju u oblasti odbrane i tehnologije između svojih zemalja tokom Modijeve zvanične posete Beloj kući, uprkos stalnoj zabrinutosti za ljudska prava u Indiji, piše Rojters.

Međutim, dva dana pažljivo orkestriranih zvaničnih događaja imala su težak početak u sredu popodne, kada je Modi toliko zakasnio na planirani obilazak Nacionalne naučne fondacije da je predsednikova supruga Džil Bajden, učiteljica, krenula bez njega.

Modi je stigao oko 30 minuta nakon zakazanog početka turneje i izvinio joj se. Kasnije u sredu, Modi bi trebalo da ima privatnu večeru sa Bajdenovima u Beloj kući. Modi će prisustvovati državnoj večeri u četvrtak uveče.

Vašington želi da Indija bude strateška protivteža Kini i vidi Indiju kao ključno partnerstvo. Modi nastoji da poveća uticaj koji Indija, najmnogoljudnija zemlja na svetu sa 1,4 milijarde stanovnika, ima na svetskoj sceni.

Kada SAD vide izazove za štampu, verske ili druge slobode, „mi iznosimo svoje stavove do znanja“, rekao je novinarima savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. „Mi to radimo na način gde ne želimo da držimo predavanja ili tvrdimo da sami nemamo izazove“, rekao je on.

Bajden i Modi će u četvrtak davati primedbe i odgovarati na pitanja novinara, saopštila je Bela kuća. Ljudska prava mogu biti tema na konferenciji za štampu.

Neobično je da Modi uzima pitanja iz medija, osim povremenih intervjua. On se nije obratio ni na jednoj konferenciji za štampu u Indiji otkako je postao premijer pre otprilike devet godina. U maju 2019. prisustvovao je konferenciji za štampu u Indiji, ali nikada nije postavljao pitanja.

Dok se očekuje da će Bajden izraziti zabrinutost SAD zbog demokratskog nazadovanja u Indiji pod Modijevom hinduističkom nacionalističkom partijom Bharatiia Janata, o pitanjima će odlučivati sami Indijci, a ne Sjedinjene Države, rekao je Salivan.

Među očekivanim poslovnim sporazumima bili su oni u oblasti veštačke inteligencije (AI), kvantnog računarstva i ulaganja u Indiju od strane Micron Technologi i drugih američkih kompanija.

Na svom događaju sa Džil Bajden, Modi je pozvao američke studente da dođu u Indiju i rekao da je srećan što će upoznati „mlade i kreativne umove“ čim stigne u Vašington. Modi je rekao da Indija obučava studente u veštačkoj inteligenciji i da je započela laboratorije širom zemlje.

Više od 200.000 indijskih studenata studiralo je u Sjedinjenim Državama prošle godine, prema Beloj kući.

Modi je bio u Sjedinjenim Državama pet puta otkako je postao premijer 2014. godine, ali će ovo putovanje biti njegovo prvo putovanje sa punim diplomatskim statusom državne posete.

Bajden je pod pritiskom svojih kolega demokrata da razgovara sa Modijem o ljudskim pravima. Očekuje se da će Modija srdačno pozdraviti američki izvršni direktori, uključujući i prijem u petak. U utorak se sastao sa šefom Tesle (TSLA.O) Elonom Maskom u Njujorku.

Zagovornici prava u sredu su rekli da bi Bajden trebalo da javno prozove Modijev dosije ljudskih prava, rekavši da pristup američkih administracija da nasamo pokrenu pitanja sa indijskim liderom nije zaustavio ono što su opisali kao pogoršanje ljudskih prava u Indiji.

„Nije uspelo“, rekao je Zaki Barzinji, koji je u administraciji Obame služio kao veza Bele kuće sa verskim manjinama, na konferenciji za novinare u Vašingtonu koju su organizovale indijsko-američke organizacije za građanska prava i međuverske organizacije.

Grupe za ljudska prava planiraju da protestuju tokom Modijeve posete.

I Bajden i Modi se bore sa naporima Pekinga u indo-pacifičkom regionu i šire.

„Ova poseta se ne odnosi na Kinu. Ali pitanje uloge Kine u vojnom domenu, tehnološkom domenu, ekonomskom domenu biće na dnevnom redu“, rekao je Saliven.

Nju Delhi, koji često ceni svoje nesvrstavanje u sukobima između velikih sila u inostranstvu, frustrirao je Vašington održavanjem nekih odbrambenih i ekonomskih veza sa Rusijom nakon invazije na Ukrajinu.

Bajden će pomenuti Rusiju i Ukrajinu uoči samita G20 kasnije ove godine koji će biti održan u Indiji, rekao je Saliven.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da je došlo do „suptilne promene“ u indijskom pristupu Rusiji otkako je Modi u septembru rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da „današnja era nije era rata“.

Drugi indijski zvaničnici osporili su Rusiju zbog kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine i zbog retorike o nuklearnom oružju poslednjih meseci, rekao je zvaničnik, koji je obavestio novinare pod uslovom da ostane anoniman.

U četvrtak će Bajden i Modi objaviti najave o „zajedničkom razvoju i koprodukciji vojnih sistema, uključujući neke veoma napredne sisteme“, rekao je zvaničnik, opisujući ovo kao deo šireg poteza Indije da kupuje oružje iz drugih izvora. nego tradicionalni dobavljač Moskva.

Vašington prihvata da će Indija nastaviti da kupuje rusku naftu, sve dok to čini „po najnižim cenama“ ispod gornje granice cena koju su dogovorile razvijene zemlje, dodao je zvaničnik.