Porodice iz Hondurasa traže odgovore, broj smrtnih slučajeva u zatvorskim neredima raste na 46

Porodice iz Hondurasa traže odgovore, broj smrtnih slučajeva u zatvorskim neredima raste na 46

Broj poginulih u neredima u ženskom zatvoru u Hondurasu porastao je na 46, rekao je portparol vlade u sredu, dok su uznemireni rođaci tražili informacije o sudbini zatvorenih članova porodice, piše Rojters.

Rođaci zatvorenika okupili su se u Centro Femenino de Adaptacion Social, zatvoru za žene sa 900 ljudi, oko 20 kilometara od glavnog grada Tegusigalpe, gde je dan ranije izbilo nasilje bandi.

U glavnoj javnoj mrtvačnici u Tegusigalpi, radnicima je ponestajalo prostora za posmrtne ostatke žrtava jer su rođaci stigli, a neki su tražili da zvaničnici objave spisak žrtava nasilnog incidenta u utorak.

Identifikacija žrtava je izazov, jer su mnoge „ugljenile ili pretvorene“ u pepeo, kaže Jurij Mora, portparol javnog tužilaštva.

Nered su planirali članovi bande sa znanjem stražara, rekla je predsednica Hondurasa Ksiomara Kastro na Tviteru u utorak, rekavši da će preduzeti „drastične mere“ za rešavanje smrtnih slučajeva.

Anhel Garsija, 34, stigao je u mrtvačnicu u sredu i otkrio da su njegova žena i dve sestre među žrtvama, pitajući se kako su vlasti dozvolile da se to dogodi u zemlji sa istorijom smrtonosnih zatvorskih incidenata.

[1/5] Bezbednosne snage deluju ispred ženskog zatvora Centro Femenino de Adaptacion Social (CEFAS) nakon smrtonosnih nereda u Tamari, na periferiji Tegusigalpe, Honduras, 20. juna 2023. REUTERS/Fredi Rodriguez

„Svi dodaju loptu… sve ostaje nekažnjeno“, rekao je Garsija. „Nepravedno je da patimo zbog korupcije.

Do sukoba je došlo kada su naoružani članovi bande Bario 18 zadržali straže i napali pripadnike rivalske Mare Salvatruče (MS-13), rekao je portparol policije Migel Martinez na lokalnoj televiziji.

Bande, koje obe imaju korene u Los Anđelesu, dugo se bore za kontrolu trgovine drogom i industrije iznude, a krvavi sukob čini Centralnu Ameriku jednom od najopasnijih regiona na svetu.

Neredi su verovatno bili reakcija na vladinu akciju protiv korupcije u zatvorima poslednjih meseci, rekla je u utorak Julisa Viljanueva, šefica kaznenog sistema, opisujući nerede kao „teroristički napad“.

Mere za borbu protiv organizovanog kriminala biće objavljene u sredu, saopštila je Kastrova kancelarija.

Vlada Hondurasa je od decembra uvela vanredno stanje, po modelu komšije El Salvador, koji suspenduje neka ustavna prava i dozvoljava snagama bezbednosti da pritvaraju ljude za koje smatraju da su povezani sa kriminalom.