Kina i Kuba blizu sporazuma o vojnoj bazi

Kina i Kuba blizu sporazuma o vojnoj bazi

Peking i Havana su u pregovorima o uspostavljanju vojnog centra za obuku na Kubi, objavio je Volstrit džornal u utorak, pozivajući se na sadašnje i bivše američke zvaničnike koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Razgovori o bazi na severnoj obali Kube su „u poodmakloj fazi, ali nisu završeni“, tvrdi VSJ, na osnovu onoga što su zvaničnici opisali kao „ubedljive, ali fragmentarne“ i visoko poverljive izveštaje američkih obaveštajnih službi.

Jedan sadašnji i jedan bivši zvaničnik rekli su da će objekat biti deo „Projekta 141“, kineske vojne inicijative za postavljanje baza i logističke podrške širom sveta. Ako je tačno, ovo bi „moglo da obezbedi Kini platformu za potencijalno smeštanje trupa na ostrvo“ i potencijalno proširiti prikupljanje obaveštajnih podataka protiv SAD, rekli su oni.

Izveštaj Žurnala dolazi ubrzo nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken posetio Kinu kako bi „zaustavio silaznu spiralu u odnosima“ između Vašingtona i Pekinga. Čak ga je primio i kineski predsednik Si Đinping.

Isti medij je ranije ovog meseca naveo postojanje „kineske špijunske baze“ na Kubi. Nakon što je prvi put demantovala izveštaj kao „netačan“, Bela kuća je otkrila obaveštajne izveštaje u kojima se tvrdilo da se četiri kineska objekta za prikupljanje obaveštajnih podataka nalaze na Kubi od najmanje 2019.

Kuba je prvobitni izveštaj VSJ nazvala „potpuno lažnim i neutemeljenim“, dok je kinesko ministarstvo spoljnih poslova 9. juna saopštilo da su SAD „stručnjak za jurenje senki“ u drugim zemljama i mešanje u njihove poslove. Peking je takođe primetio da je Vašington blokirao Havanu više od 60 godina i da održava sopstvenu vojnu bazu u zalivu Gvantanamo.

Bela kuća je odbila da komentariše novu priču VSJ. Prema neimenovanim zvaničnicima, administracija predsednika Džoa Bajdena obratila se Kubi da blokira sporazum, navodeći „ono što misli da bi mogla biti kubanska zabrinutost oko ustupanja suvereniteta“.

Drugi zvaničnici su spekulisali da bi potez Kine mogao biti protivan tome da SAD pošalju preko 100 vojnika na Tajvan, da obučavaju lokalnu vojsku, ranije ove godine. Žurnal je primetio da je Tajvan otprilike na istoj udaljenosti od kineskog kopna kao Kuba od SAD. Zanemarilo je da primeti da SAD priznaju ostrvo kao kinesko u okviru politike „Jedne Kine“, dok je Kuba nezavisna država od 1902.