Lideri EU nameravaju da pozovu Kinu da pomogne u zaustavljanju rata u Ukrajini

Lideri EU nameravaju da pozovu Kinu da pomogne u zaustavljanju rata u Ukrajini

Lideri EU će sledeće nedelje pozvati Kinu da pomogne da se okonča rat u Ukrajini, uključi u globalne izazove, kao što su klimatske promene, i rebalansira svoje ekonomske odnose sa Evropskom unijom, a rekao je u utorak visoki zvaničnik EU, piše Rojters.

Lideri EU sastaju se na samitu u Briselu 29. i 30. juna, a među glavnim temama su Kina i ekonomska bezbednost. Poziv Kini naveden je u nacrtu zaključaka koji je pripremljen uoči samita, koji bi se ipak mogao promeniti.

Zvaničnik je rekao da je nacrt zaključaka u skladu sa deklaracijom Grupe sedam (G7) iz maja, ali sa konkretnijim pitanjima EU-Kina, kao što je ponovno uspostavljanje ravnoteže u ekonomskim odnosima i potreba za reciprocitetom.

„Mislim da je važno da postavimo pojam smanjenja rizika u kamenu i diverzifikacije“, rekao je zvaničnik, misleći na politiku EU da smanji svoje ekonomsko oslanjanje na Kinu.

Zvaničnik je rekao da će lideri verovatno usredsrediti svoje diskusije na ulogu Kine u invaziji Rusije na Ukrajinu i ekonomskim vezama. Zapadni lideri su pozvali Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi zaustavila sukob.

Evropska komisija je ranije u utorak predstavila novu strategiju ekonomske bezbednosti, zalažući se za jaču kontrolu izvoza i odliva tehnologije. Komisija nije imenovala Kinu, ali je zemlja očigledno bila u fokusu njenih misli.

Zvaničnik je rekao da su neke zemlje članice EU trenutno prilično oprezne po pitanju tog predloga, s obzirom da su izdavanje izvoznih dozvola i bezbednost u nacionalnoj nadležnosti.