Kipar obećava „nultu toleranciju“ na kršenje sankcija protiv Ruske Federacije, ali ne i pomoć Ukrajini oružjem

Kipar obećava „nultu toleranciju“ na kršenje sankcija protiv Ruske Federacije, ali ne i pomoć Ukrajini oružjem

Kiparski predsednik Nikos Hristodulidis, tokom govora u utorak povodom prvih 100 dana njegove administracije, obećao je striktno poštovanje režima sankcija Rusiji zbog rata koji je pokrenuo u Ukrajini, piše „Evropska istina“.

Hristodulidis je u svom govoru naglasio da je njegova administracija posvećena zaštiti imena Kipra kao „pouzdanog poslovnog i finansijskog centra” nakon što su SAD i Velika Britanija dodale nekoliko kiparskih državljana i kiparskih kompanija na listu onih koji pomažu ruskim oligarsima da izbegnu sankcije.

Poverenje u našu zemlju u inostranstvu je izuzetno važno da bismo mogli da privučemo kvalitetne investicije koje bi donele prihod našoj zemlji, otvorile nova, kvalitetna radna mesta i još mnogo toga“, rekao je on.

Predsednik Kipra je potvrdio politiku „nulte tolerancije“ prema bilo kom kiparskom građaninu ili kompaniji koja pomaže da se izbegnu međunarodne sankcije uvedene Rusiji posle prošlogodišnje invazije na Ukrajinu.

On je ponovio ranije izrečenu tezu da je Kipar „na pravoj strani istorije“, u potpunosti podržavajući međunarodne sankcije Rusiji, budući da je i sam pretrpeo slične posledice, poput Ukrajine, posle turske invazije 1974. godine.

Istovremeno, kiparski predsednik je odbacio bilo kakve korake u vezi sa transferom vojne opreme Ukrajini – posebno borbenih tenkova T-80 iz sovjetske ere, oklopnih transportera i baterija za protivvazdušne rakete, jer je na pozadini turske pretnje, „neće biti preduzete mere koje bi ostavile Republiku Kipar bez oružanih snaga“.

Hristodulidis, koji je u februaru nasledio Nikosa Anastasijadesa na mestu kiparskog predsednika, skoro je odmah progovorio o potrebi da se uhvati u koštac sa kršenjem sankcija ako Kipar želi da zadrži svoj kredibilitet kao poslovnog centra.